Samenzweringen rondom Jagex

3 maart 2019 | 15:00

In het verleden zijn er aardig wat schandalen geweest rondom de langlopende MMORPG RuneScape. Vorig jaar was memorabel met de gouddiefstal van Mod Jed. De laatste opmerkelijke glitch in Old School RuneScape heeft gezorgd voor bijzondere samenzweringstheorieën over ontwikkelaar Jagex.

Goud = Geld
Een bug of een glitch kan altijd in een grote en complexe game voorkomen. Het draait in het geval van de samenzweringstheorieën uitsluitend om glitches, die met opzet door programmeurs (moderators, Mods) in de game zijn aangebracht. Dit wordt gedaan, zodat de Mod en zijn of haar vrienden er grof geld aan kunnen verdienen. Het verhandelen van RuneScape-goud voor keiharde euro's is weliswaar verboden, maar komt wereldwijd voor. Arme Venezolanen zijn al jaren aan het ‘gold farmen', wat hen zo'n $18,- per dag kan opleveren. Dat is twee tot drie keer meer dan het gemiddelde salaris in Venezuela.

osrs - tweet - gold farm

De Corporeal Beast-glitch
In 2015 viel het Scaper “Joe” (RuneScape-speler) op, dat hij in gevecht met het sterkste wezen in Old School RuneScape onkwetsbaar kon worden. Hij was in gevecht met een Corporeal Beast en zag dat hij hopeloos ging verliezen. Hij liet het ‘log out'-scherm opkomen en het viel hem toen op, dat hij meteen onkwetsbaar werd. Natuurlijk liet hij het uitlog-scherm staan en versloeg op zijn dooie gemak de Corporeal Beast. Dit heeft hij een aantal keer geprobeerd en het werkte steeds weer, als hij maar een specifiek wapen (granite maul) bij zich droeg. Hij vroeg toen een vriend van hem, die bots maakte, om hulp. Deze vriend kon scripts schrijven, zodat je personage in RuneScape hele specifieke acties ging uitvoeren. Dat betekent dat je een heleboel accounts kan aanmaken, waarbij bij ieder account precies hetzelfde gebeurt. Met 12 accounts kon de Scaper 50 tot 100 miljoen RuneScape-goud per dag verdienen. Na een maand creëerde hij 20 tot 30 extra accounts en pakte 200 tot 500 miljoen RS-goud per dag. Hij kon hier in totaal drie maanden mee doorgaan. Een ‘vriend' van Scaper Joe heeft de bug gerapporteerd aan Jagex en de bug werd gepatcht. Scaper Joe heeft die drie maanden minstens $70.000,- verdiend. Naast Scaper Joe zijn er ten minste 15 andere Scapers bekend die gebruik / misbruik maakten van de glitch. In verband met deze glitch vielen de namen van Mod John C en Mod Reach, waarbij de laatste het meest verdacht werd gemaakt.

 

Mod Reach
Meteen na het ontdekken van de bug is Mod Reach ontslagen. Later heeft Jagex bij monde van Mod Mat K verklaard dat Mod Reach niets met de Corporeal Beast-glitch te maken had, maar de community heeft daar twijfels over. Boze tongen beweren dat hij indertijd heeft geholpen het script te schrijven om de bots te creëren. Sommigen zeggen dat hij meerdere bugs in de game heeft geplaatst om er zelf rijker van te worden en dat de Corporeal Beast-glitch ‘te langzaam' was voor hem. De werknemers bij Jagex verdienen namelijk een bescheiden salaris, maar Mod Reach kon opeens een Audi Quattro kopen. Jagex weigert iedere vorm van commentaar op dit drama.

Mod Reach

Mod Silent (Silentc0re)
Als je keihard werkt in de RuneScape-community dan is er een kans dat Jagex je uitnodigt om voor hen te komen werken. Dit gebeurde bijvoorbeeld met YouTubers als Mod Archie, Mod Ronan en Mod Silent. Toen zij YouTubers waren, maakten ze allemaal weleens reclame voor een gok-website. Als werknemer van Jagex mag je zoiets natuurlijk niet doen en Mod Archie en Mod Ronan deden dat ook niet meer. Mod Silent daarentegen deed dat wel en werd ontslagen. Mod Silent is er later open en eerlijk over geweest en dit is dan ook het enige geval waarbij we zeker weten hoe de vork in de steel zit. Mod Silent maakt weer YouTube-filmpjes, nu onder de naam Silentc0re RuneScape.

Deadman Mode DDoS Drama
Over dit debacle hebben wij reeds een uitgebreid artikel geschreven. Hier nog even de samenvatting. In de finale van Deadman Mode tijdens RuneFest 2017 stond een hoofdprijs van $20.000,- op het spel (en daarnaast $10.000,- voor een goed doel naar keuze). Opmerkelijk genoeg kregen veel Scapers last van DDoS-aanvallen, zodat zij niet verder konden spelen. Degenen die nergens last van hadden, waren allen lid van de clan Reign of Terror, net als een van de Mods die over het Deadman-toernooi ging: Mod Jed. De ‘winnaars' moesten hun prijs inleveren en dat was dat.

RuneFest 2017 at Battersea Evolution – David Portass/iEventMedia

Mod Jed
Velen, inclusief ik, gingen er vanuit dat Mod Jed ontslagen was na het Deadman Mode-dingetje. Er gingen namelijk al eerder negatieve verhalen over hem rond. Dat bleek niet het geval. Jagex had hem overgeplaatst naar de afdeling accountbeheer. Wat er toen gebeurde kun je naar hartenlust nalezen in dit artikel hier. De korte samenvatting: In de tijd dat Mod Jed bij accountbeheer zat, raakten een aantal van de top-Scapers miljarden aan RS-goud kwijt. Het vermoeden bestaat dat hij 100 miljard alleen al aan RS-goud heeft verduisterd. Dat staat gelijk aan een bedrag van zo'n €40.000,-. Gezien zijn voorgaande acties mogen we aannemen dat Mod Jed nog veel meer heeft uitgevreten. Jagex heeft de politie ingeschakeld en Mod Jed is naar het buitenland gevlucht.

Twisted Bow – glitch
Een Twisted Bow is een kostbaar en zeldzaam wapen. Je kan het verdienen door de Chambers of Xeric-raid te doen. Op 28 februari na de wekelijkse update verschenen er iedere minuut Twisted Bows op een hele andere plek (naast de Farming Guild). Een ieder kon dus het zeldzame en dure wapen oppakken en deze verkopen. Een Twisted Bow kostte eerst 1,2 miljard RS-goud, maar dat viel al snel terug naar 100 miljoen.

Devaluatie van Twisted Bow

Devaluatie van Twisted Bow

Na 32 minuten kwam er een hotfix waardoor je de Twisted Bow niet meer kon oppakken. De hele game heeft uiteindelijk een roll back gekregen, dus iedereen die de Twisted Bow had opgepakt, was deze weer kwijt. Mocht je jouw Bow hebben verkocht, dan was je het geld dus ook kwijt. Er waren echter ook Scapers, die hun Twisted Bow hadden verkocht voor keiharde knaken. Die konden natuurlijk hun geld houden. Eén Scaper beweerde bijna €5000,- te hebben verdiend aan de verkoop van Twisted Bows.

Verdachtmakingen
De Twisted Bow-glitch is een gewone glitch zou je zeggen. Vorig jaar op 12 juli was er een coin pouch-glitch, waarbij Scapers in één keer 2,147,483,647 coins konden genereren. De samenzweringstheorieën gingen pas echt los toen het bovenstaande bericht werd verspreid. Hierin zie je dat de beruchte clan (waar Mod Jed bij hoorde) Reign of Terror zijn leden drie dagen van tevoren waarschuwt om hun Twisted Bow te verkopen. Hoe kunnen ze dat weten, als het een oprechte fout is geweest? Het kan natuurlijk een handig staaltje Photoshop zijn om onrust te creëren, maar niet iedereen gelooft dat.

Verder maakte YouTuber OakDice bekend dat iemand vorig jaar contact met hem opnam. Diegene beweerde dat er een groep van Mods is binnen Jagex die al een miljoen achterover heeft gedrukt. Ze hebben Mod Jed gebruikt als zondebok en zijn nog steeds bezig met hun schimmige zaakjes. OakDice geloofde dit indertijd niet, maar is nu toch aan het twijfelen. Het is natuurlijk mogelijk dat Mod Jed zelf met OakDice contact opnam in een poging zijn naam te zuiveren.