Bacterium

Een leerzaam spel over virussen, dat is de korte beschrijving van Bacterium. Het is een bijzondere indie-game van de Chinese studio Dragon Whisper, die binnenkort uitkomt in het Westen. Om de virussen overtuigend te maken, is er hulp gevraagd aan wetenschappers. De game zit dan ook vol met wetenschappelijke benamingen.

Je begint de game in de controlekamer. Dit is een kamer, waarbij veel objecten een menuonderdeel voorstellen. Gek genoeg wordt ook de temperatuur van het weer weergegeven. Het nut hiervan ontging mij en de uitleg dat de temperatuur buiten invloed heeft op menselijke lichamen binnen kon ik niet goed plaatsen. Jij speelt als een nano-robot die in de lichamen van patiënten op zoek gaat naar virussen. Je vernietigt kwade cellen en probeert blokkades op te lossen. Om dit te doen heb je een laser, waarmee je virussen schade toebrengt. In latere levels krijg je af en toe ook een helper. Deze is zwak, maar kan tegenstanders vaak goed genoeg afleiden.

Bacterium

Je moet de levels zien als puzzels. Er is een kaart die je kunt raadplegen om te weten waar de eventuele opstoppingen zitten en de grootste virussen. De vervelendste kunnen paden versperren, maar daar kom je wel langs. Verder heb onderdelen van het menselijk lichaam die je voortgang belemmeren, zoals een soort van draaideuren. Aangezien jij een indringer bent, kun je deze obstakels de zieke mens niet kwalijk nemen. De grote uitdaging is dan ook de klok. Als de tijd op is, dan moet je het lichaam uit. De missies die je verprutst hebt, kun je nog een keer proberen.

Bacterium

Je kunt je voorstelen, dat je naarmate je verder komt, steeds zwaardere wapens tot je beschikking hebt. De levels worden groter, de klok venijniger en de virussen sterker. De uiteindelijke versie heeft ook een multiplayer- en een PvP-modus. Hopelijk komen er nog wat meer variaties in de gameplay, om de gamers wat afwisseling te bieden.

Bacterium is niet af, dat wordt je al snel duidelijk. Er zijn typfouten in de game, ik heb een aantal (game breaking) bugs meegemaakt en niet alle menu-structuren werken. Soms werd het voor mij lastig om te bepalen of iets bewegends dat ik zag nou een virus was of iets dat bij het lichaam hoorde. Ook wist ik ondanks de kaart niet altijd waar ik heen moest. Ambitieus genoeg is het wel de bedoeling dat Bacterium eind 2018 nog uitkomt op pc (Windows), Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Bacterium