Deliver Us The Moon (Gamescom preview)

Liefhebbers van indiegames wachten al een paar jaar op de Nederlandse productie Deliver Us The Moon van KeokeN. Deze adventure met puzzels, maar zonder geweld, ziet er bijzonder strak uit. De beklemmende sfeer in de ruimte en op de maan wordt extra benadrukt door de steriele metalen omgeving, het dode maanoppervlak en de afwezigheid van andere mensen.

Droom in ander jasje
De broers Paul en Koen Deetman wilden altijd astronaut worden. Hoe zou het zijn om gewichtloos te bewegen in zero gravity, om op de maan in een autootje rijden, om een raket lanceren en nog veel meer. Deze droom leek wel heel ver weg. Daarom zijn ze een game gaan maken over de ruimte, zodat ze er toch een beetje kunnen zijn. De technologie in Deliver Us The Moon staat redelijk dichtbij ons huidige niveau. Uiteindelijk gingen ze praten met meer dan 30 uitgevers en Wired Productions voelde voor KeokeN het beste aan. Wired gaat namelijk voor sfeervolle, atmosferische singleplayergames en dat is nou precies wat Deliver Us The Moon is. Zes jaar na het beginnen aan Deliver Us The Moon staan ze met hun kleine studio op Gamescom en promoten daar hun geesteskind. Zo snel kan het gaan.

Werken met familie
Natuurlijk heeft het invloed op de relatie met je broer als je jarenlang zoveel samenwerkt. Paul Deetman vertelt: “We zijn allebei passievol  en willen nog steeds dezelfde richting uit. Er zijn in het verleden weleens spullen door de kamer gevlogen, maar dat hoort erbij. Onze relatie is altijd al goed geweest, maar we durven nu nog harder tegen elkaar in te gaan. (…) We hebben onszelf hele duidelijke doelen gesteld en daar houden we ons aan.”

Het verhaal
De aarde is afhankelijk van grondstoffen en energie vanaf de maan. Opeens stopt de toevoer hiervan en er is geen communicatie meer mogelijk. De situatie is penibel en iemand moet iets doen. Jij als ingenieur gaat op eigen houtje naar de maan om uit te vinden wat er is gebeurd. Eenmaal aangekomen blijkt de maanbasis uitgestorven te zijn. Door het lezen van emails, teksten en het beluisteren van audiologs kun je erachter komen wat er is gebeurd. Deliver Us The Moon biedt een compleet afgeronde verhaalervaring, zonder alternatieve eindes. Het is een lineair verhaal, waarbij alle vragen uiteindelijk beantwoord worden.

Waar is iedereen?

De gameplay
Deliver Us The Moon draait om het verhaal en daar zitten spannende, maar ook emotionele momenten bij. Het perspectief wisselt tussen 3rd person en 1st person view, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Voor de scenes zonder zwaartekracht (in zero gravity) is 1st person namelijk erg fijn, maar wanneer je gewoon rondloopt dan werkt 3rd person net wat beter.

Tijdens de demo wandelde ik rond in een maanbasis en moest onderzoeken wat de code was om een deur te openen. Vervolgens mocht ik de energie omleiden, een ruimtewandeling maken en proberen in leven te blijven. Er gebeuren namelijk in rap tempo een hoop dingen die allemaal levensbedreigend blijken te zijn. De ruimtewandeling was dus een hindernisrace, waarbij je zuurstof moet vinden terwijl je zoekt naar een veilige plek en vliegende objecten ontwijkt. Gelukkig is er een goed save-systeem in Deliver Us The Moon, dus een lastig stuk kun je snel opnieuw proberen.

Ruimtewandeling met enige haast

Nette afwerking
Indiestudios hebben minder middelen dan een AAA-studio. Toch kan Deliver Us The Moon meer bieden dan de meeste indies. De game wordt vertaald in tien talen, met ingesproken stemmen in drie talen. Er zijn zelfs een aantal bekende stemacteurs aangetrokken, maar daar mag Paul Deetman nog niets over zeggen. De raytracing techniek van Nvidia (RTX) wordt ook gebruikt. Deze techniek volgt (tracing) de stralen (rays) van het licht. Hierdoor kunnen onder andere reflecties, schaduwen en texturen van verschillende oppervlaktes realistischer worden weergegeven. Voor SF-fans zitten er easter eggs door de game verstopt die verwijzen naar bijvoorbeeld 2001: A Space Odyssey.

Deliver Us The Moon komt op 10 oktober uit op pc (Windows). Vanaf 2020 komen er ook versies voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.