Planet of Lana (Gamescom preview)

Wegdromen en wegrennen gaan hand in hand in Planet of Lana. Deze sfeervolle cineastische puzzel-platform-adventure neemt je mee door prachtige omgevingen vol schoonheid en gevaar. De prachtige tekenstijl verbergt wel de moeilijkheidsgraad van de game.

De voorbeelden
Planet of Lana wordt gemaakt door de kleine Zweedse studio Wishfully. Zij hebben inspiratie gehaald uit games als Limbo, INSIDE en The Last Guardian om de gameplay te ontwikkelen. De inspiratie voor de grafische stijl kwam op haar beurt van Studio Ghibli.

Planet of Lana

Het verhaal
De hoofdpersoon is het meisje Lana, dat woont op een vreemde planeet. Haar zusje is plotseling meegenomen door ‘intelligente machines'. Samen met haar katachtige hond (of is het een hondachtige kat?) Mui gaat ze op zoek. Mui heeft de lenigheid van een kat en de trouw van een hond. Het spel heet Planet of Lana, maar Lana is niet de eigenaar van de planeet. Ze kan deze wel uiteindelijk ‘bezitten', maar wat daarmee wordt bedoeld, is pas duidelijk aan het einde van de game.

Planet of Lana

Wishfully wil bewust spelen met de vaart in het verhaal. Voor sommige puzzels heb je alle tijd van de wereld en bij andere heb je meer haast. Er zijn ook stukken waarbij er geen puzzel op te lossen is, maar dat je heel snel een bepaald parcours moet afleggen. Om het verhaal over te brengen zijn er ook grote scénes opgezet. Lana is niet alleen op zoek naar haar zusje, maar ook naar zichzelf. Onderwijl verandert de relatie tussen Mui en Lana natuurlijk ook naarmate de reis vordert.

Wie moet waar?
Je komt op je reis verschillende wezens tegen. Deze medebewoners van de planeet kunnen aanmerkelijk groter zijn dan Lana. Sommigen zijn bang voor Lana, maar hebben een hekel aan Mui. Dan is het dus handig om Mui uit hun gezichtsveld te houden terwijl je erlangs probeert te komen. Anderen zijn juist bang voor Mui, dus dan moet je iets anders verzinnen. Je speelt als Lana en kan met haar rondlopen, klimmen enzovoorts. Je hebt ook twee knoppen beschikbaar om Mui aan te sturen. De ene laat Mui wachten of komen en met de andere laat je Mui een actie doen.

Planet of Lana

Nog even wachten
Wishfully is in januari begonnen aan Planet of Lana. Er komt dit jaar nog een speelbare demo uit. Daarna gaat Wishfully op zoek naar uitgevers en investeerders om de volledige game af te maken. Ze hopen in 2022 Planet of Lana uit te brengen. Deze zee van tijd wil Wishfully gebruiken om de animaties zo perfect mogelijk te maken. Planet of Lana wordt namelijk in het geheel met de hand digitaal getekend. Het personage Lana wordt in 3D gemodelleerd, maar in 2D weergegeven. Zo krijg je een net meer ruimtelijk effect. De scenes worden opgebouwd met meerdere lagen om de diepte beter in perspectief te krijgen. Wishfully zet verder in op de sfeer door subtiele geluidseffecten van bladeren en insecten op de achtergrond.   

Planet of Lana

Planet of Lana wordt geen lange game, maar wel uitdagend om te spelen. De beesten die je tegenkomt zijn allemaal geprogrammeerd om autonoom te bewegen, wat ze onvoorspelbaarder maakt. Om het hele verhaal uit te spelen, ben je vier tot vijf uur bezig. Vergelijk het maar met Limbo, dat was ook geen lange game, maar een intense ervaring. Het is volgens Wishfully de juiste hoeveelheid tijd om een mooi verhaal te vertellen, zonder dat het saai gaat worden.

Planet of Lana komt in 2022 uit op pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Planet of Lana
Planet of Lana
Planet of Lana