Ruiner

Ruiner heeft veel goeie aspecten van verschillende games verzameld en er één groot actie-spektakel van gemaakt. Het is een isometrische game die zich afspeelt in een cyberpunk wereld waarin mensen elektronische onderdelen hebben. Deus Ex + bullet hell + RPG is in ieder geval een mooi uithangbord.

Verhaal
Het spel speelt zich af in 2091 en begint ermee dat je in een lift zit en opeens wordt gehackt door iemand. Hij geeft je de opdracht om ‘The Boss' te doden. Dit is voor doorsnee mensen een zelfmoordmissie, maar niet voor jou. Naarmate het spel vordert leer je meer over degene die jou heeft gehackt, jezelf en de zieke maatschappij waar je in ronddwaalt. De dystopische stad waar je in rondzwerft heet Rengkok, de Japanse naam voor vagevuur. The Boss is hoofd van een mega-corporatie genaamd Heaven (en dat laat je mentaal meteen zoeken naar de tegenhanger genaamd Hell).

RUINER - Stad

Gameplay
De gameplay is gejaagd, chaotisch en snel, met de bekende twin-stick besturing die een ‘bullet hell'- game ook heeft. Gewoon een beetje in de rondte schieten is echter niet genoeg. Je moet de verschillende vaardigheden (skills) die je hebt, goed leren kennen en tactisch gebruiken. Er zijn 30 vaardigheden vrij te spelen, die je ook op iedere gewenst moment anders kunt indelen. Je zit dus nergens aan vast en kunt jezelf helemaal ombouwen voor een specifieke boss fight. Iedere vaardigheid heeft ook meerdere upgrade-mogelijkheden. Een vaardigheid die je al vroeg vrijspeelt is de dash, waarmee je een grote afstand snel overbrugt. Gecombineerd met je schild is dit een dodelijk wapen. Later in de game krijg je de ‘supply drop', waarmee je wapens kunt laten bezorgen op iedere gewenste plek. Selecteer een groepje ‘creeps' (jouw vijanden in Ruiner) en sla meteen twee vliegen in één klap. Tijdens je persoonlijke moordfestijn kun je gezondheid, energie en ammunitie oppakken. De energie heb je nodig voor gadgets, zoals je schild. Ook zijn er kisten die je kunt hacken, waar mooie wapens in kunnen zitten. Ruiner zit vol avant-garde schiettuig, maar er liggen ook genoeg melee-wapens als knuppels om op te rapen.

RUINER - Actie

Hands on
Ruiner heeft een steile leercurve. Ik heb de game vanaf het begin gespeeld en het viel mij op dat je vrij snel verschillende vaardigheden krijgt, waarvan de game verwacht dat je deze goed beheerst. Dat zorgde ervoor dat ik verschillende confrontaties met creeps opnieuw moest spelen. Er zijn dan ook erg veel manieren om je vijanden af te slachten en Ruiner belemmert je nergens in. Iets meer beperkingen in het begin en wat meer tijd om de vaardigheden te leren is wel erg fijn. Onderweg kom je bange burgers tegen die je smeken om hun geen pijn te doen. Helaas kun je ze ook niet raken, dus je hebt niet eens de keus om zo ver te gaan. Ruiner is een zeer degelijke game met heel veel mogelijkheden en herspeelbaarheid, maar het smeekt echt om een multiplayer-modus. Nu kun je jouw eindscore vergelijken met die van je vrienden, maar samen slachten is altijd net wat leuker.

RUINER - Bazooka

Ruiner bestaat uit drie hoofdstukken van vier levels die je opnieuw kunt spelen voor een betere score. Er komt later ook DLC beschikbaar. Op het moment is er geen multiplayer en daar wordt ook niet aan gewerkt. Ruiner komt 26 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).