Streets of Rage 4 (Gamescom preview)

Oudere gamers zijn wel bekend met de Streets of Rage-serie die in de jaren '90 uitkwam voor Sega. Gelukkig zijn drie (!) studio's bezig om Streets of Rage 4 volgend jaar uit te brengen. Tijdens Gamescom hadden we de kans om vast even wat straten schoon te vegen.

Drie studio's
Het is opmerkelijk dat drie studio's aan een indiegame werken, maar het Franse Lizardcube, het Canadese Guard Crush Games en de Franse uitgever en ontwikkelaar Dotemu zeggen dat de samenwerking erg goed verloopt. Guard Crush Games heeft eerder de remake van Wonder Boy: The Dragon's Trap verzorgt en is nu verantwoordelijk voor het grafische aspect van Streets of Rage 4. Een aantal werknemers van Lizardcube, onder andere de oprichter Omar Cornut, werkten in het verleden ook aan Wonder Boy, dus die kenden elkaar reeds. De muziek wordt onder andere verzorgd door Yuzo Koshiro en Motohiro Kawashima, de componisten van de eerste Streets of Rage-delen.

Gameplay
De Streets of Rage-serie is een zogenaamde side-scrolling beat ‘em up, waarbij je van links naar rechts over het scherm loopt. Ondertussen komen er vijanden op je af, die je allemaal moet verslaan. Behalve standaardaanvallen heeft ieder personage ook een speciale aanval, die extra veel schade doet. Onderweg zijn er spullen te vinden die je als wapen kunt gebruiken of die jouw een beetje gezondheid teruggeven. Vaak zitten deze verstopt in dozen, vuilnisbakken of  kraampjes. Voor de zekerheid kun je beste alles slopen. Na het leeghakken van een level kom je bij de onvermijdelijke boss aan.

Streets of Rage 4 moet worden gezien als de spirituele opvolger van Streets of Rage 2. Dotemu krijgt na al die jaren nog steeds een vieze smaak in de mond als Streets of Rage 3  wordt genoemd.

Streets of Rage 4

Het verhaal
Tja, eerlijk gezegd hebben mijn collega en ik niets over het verhaal gevraagd. Het speelt zich in ieder geval 10 jaar na Streets of Rage 3 af. Bekende helden uit de eerdere delen als Axel Stone en Blaze Fielding zijn weer terug. Je kan nu ook spelen met Cherry Hunter, de tienerdochter van Adam Hunter. Zij gebruikt haar gitaar bij haar speciale aanvallen. Haar aanval ziet er mooi uit, maar het doet ook pijn om te zien hoe zo'n mooi instrument wordt misbruikt.

Spelervaring
Grafisch ziet Streets of Rage 4 er goed uit. Er zit veel details in de levels, die je alleen kunt opmerken als je meekijkt met iemand die speelt. Mijn collega en ik waren opgewarmd bij KUNAI en de adrenaline gierde ons door de aderen. Na een kort overleg nam hij Axel en ik Cherry. Je moet altijd elkaars levensbalk in de gaten houden. Als de balk van je maat bijna leeg is en de jouwe bijna vol, dan is het handig de ander een gebraden kip te gunnen. Je team is namelijk zo sterk als de zwakste schakel.

Streets of Rage 4

Friendly fire
De vijanden beginnen rustig met hun handen te vechten, maar al snel komen er stiekemerds met zwaarden, stokken en hakbijlen. Gelukkig kun je zelf ook messen en stokken oppakken. Deze kun je ook gooien, wat erg handig is. Let op: er is ‘friendly fire', wat betekent dat je jouw partner ook schade kunt toebrengen. Het is dus niet handig om naast elkaar te staan als je vecht. Het is ook niet slim om een mes naar je vriend te gooien, want deze kan het mes alleen vangen met zijn hoofd.

Streets of Rage 4

Axel en Cherry waren een ijzersterk duo. Dotemu had de moeilijkheidsgraad iets omhoog gezet om de journalisten te laten zweten. Het maakte Streets of Rage 4 wel uitdagend, maar als je samenwerkt, dan is het goed te doen. Toen wij de boss fight wonnen, hadden we ieder nog meerdere levens over. Dat was volgens Dotemu uitzonderlijk. Voor gamers die geen ervaring hebben met beat ‘em ups als Streets of Rage is er ook een standje makkelijk.

De moeite waard?
Voor fans van de serie is dit een deel om naar uit te kijken. De gameplay van Streets of Rage 2 is goeddeels bewaard en grafisch ziet het er een stuk beter uit. Streets of Rage 4 speelt net iets sneller, net iets soepeler, net iets lekkerder. Voor nieuwkomers is het een prachtige game om te wennen aan het genre. Streets of Rage 4 komt pas volgend jaar uit en ik vraag me af waarom ze nog zoveel tijd nodig hebben. De demo die wij speelden liep als een trein en haperde geen een keer. Dat kon ik lang niet van alle games zeggen die ik heb getest op Gamescom.

Streets of Rage 4 komt in 2020 uit op pc (Windows), PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Streets of Rage 4