Windjammers 2 (Gamescom preview)

Het vervolg op de klassieker Windjammers uit 1994 is echt bijna af. Vorig jaar mochten we al even een potje spelen op een vroege build van Windjammers 2, maar tijdens Gamescom 2019 konden we echt los gaan.

Gameplay
Windjammers lijkt het meest op power-frisbee met een net, waarbij het spelverloop doet denken aan een 2D vechtspel. Je hebt maar weinig knoppen tot je beschikking, maar je kan daarmee bijzonder veel combinaties maken. Achter de spelers zijn meerdere doelen. Als je de frisbee daarin kan werpen, dan pak je bijbehorende punten. Dit kan in sommige levels oplopen tot vijf punten voor het moeilijkst te raken doel. Je kan ook punten scoren door een lob. Een frisbee die aan de kant van je tegenstander op de grond beland, levert je twee punten op. 


Windjammers is nog steeds redelijk populair en er worden -evenementen gehouden. Zo was er ook een Windjammers toernooi op DreamHack Dallas. Helaas is Windjammers minder populair in Nederland, dus tijdens DreamHack Rotterdam zijn er geen toernooien. Hopelijk is dat volgend jaar anders met Windjammers 2.

De booth tijdens Gamescom

Meer helden
Vorig jaar hadden we keuze uit twee personages, maar nu zijn er zes om uit te kiezen. Net als in het origineel onderscheiden de atleten zich van elkaar op kracht en snelheid. Er zijn voor allemaal wel achtergrondverhalen ontwikkeld, maar ontwikkelaar DotEmu weet nog niet hoe ze dat de gamers gaan brengen.

Weinig nieuwigheid
Het lijkt erop dat er weinig gamemodi aan de game wordt toegevoegd. DotEmu heeft het nog gehad over een mini-game, maar deze konden we nog niet zien. Het zou enigszins lijken op het ‘dog distance' – spel uit het 1e deel. Dat zie ik wel als een grote gemiste kans. Er zijn namelijk genoeg leuke spelletjes te bedenken met frisbees. Behalve het updaten van het uiterlijk van de game en de effecten, is er dus eigenlijk niets gewijzigd aan de gameplay.

Like a pro
Na twee potjes gespeeld te hebben tegen een collega-journalist, wilde DotEmu iets demonsteren. Twee ontwikkelaars lieten zien wat er mogelijk is als beide gamers Windjammers 2 op hoog niveau beheersen. De combo's schoten over het scherm, maar deze werden even makkelijk geblokt en weer over het net terug geslingerd. Mijn ogen gingen nog net niet tranen, maar de frisbee gaat rap over het scherm.

Windjammers 2

Platform
Windjammers 2 komt later dit jaar uit op pc (Windows) en Google Stadia. DotEmu heeft Windjammers 2 nog niet op Stadia getest met gamers, maar alleen in een gecontroleerde omgeving. Ze gaan er vanuit dat er geen lag ontstaat bij het spelen via Stadia en ik help het hen hopen. Een milliseconde vertraging in funest in Windjammers 2.

Windjammers 2 is een goeie degelijke game met snelle gameplay, legio tactische mogelijkheden, bijzondere combo's en een leuk roster. Er is verder niet zoveel te doen, maar dat geldt voor meerdere titels uit dit genre. Windjammers 2 heeft dat ene, wat in meer games zit: je begint het te spelen, je snapt de basis en je wordt meteen fanatiek! Dat kan best wel de doorslag betekenen of Windjammers 2 een succes wordt of niet.