Woven

Eén van de leukste games die ik ontdekte op Indigo is Woven. Er liep ook een Kickstarter die ik meteen heb gesteund. Helaas heeft de Nederlandse ontwikkelaar Alterego Games het Kickstarter-doel niet gehaald. Ze zoeken naar een andere oplossing om Woven te creëren, want deze game verdient het gemaakt te worden.

De wereld van Woven is helemaal van stof. De wezens, de grond, alles hangt van mooie patronen wol, katoen en andere stoffen aan elkaar. Vreemd genoeg is de hoofdpersoon Glitch van metaal. Door de wereld heen zijn ook andere metalen objecten, zoals breimachines te vinden van een onbekende herkomst. Glitch is een robot die graag wil begrijpen waarom hij van metaal is en hoe de wereld om hem heen in elkaar steekt. Hij ontmoet al snel Stuffy, een gebreide olifant en samen gaan ze op pad. In de wereld kom je andere wezens tegen, die Glitch kan bestuderen en daarmee het breipatroon kan ontdekken. Als Stuffy en hij bij een breimachine zijn, dan kan Glitch het ontwerp van Stuffy aanpassen om de puzzels om hen heen op te lossen. Zo komt het duo een haas tegen. Na bestudering kan Glitch aan Stuffy hazenpoten geven. Stuffy kan dan veel hoger springen.

Woven - Breimachine

De wereld zit vol met eikels op rare plekken, waar prints in verborgen zijn. Sommige eikels moet je ontfutselen van andere wezens. Hiermee kun je Stuffy dus een andere print geven. Dit heb je nodig om langs bepaalde wezens te komen of om op te gaan in de omgeving. Niet alles is koek en ei, want later in de game komen er metalen spinnen op hun pad. De spinnen hebben hun eigen agenda, waar Stuffy en de zijnen niet in passen. Om voorbij deze metalen monsters te komen, moet je opgaan in de omgeving. Stuffy begint als een grijze olifant, maar blijft dat dus niet lang.

Je merkt het al: Woven is een puzzel-avontuur voor alle leeftijden. Kinderen kunnen genieten van de kleurrijke wereld en volwassenen kunnen proberen alle prints te ontdekken. Opmerkelijk genoeg is er een voice over die praat in rijm. Er wordt relatief weinig gesproken, de verzen komen gelukkig niet gekunsteld over en het past goed bij de sfeer van Woven. Het is dan ook leuk gevonden.

Woven - Doe het

De bediening werkt vooral met symbolen. Je ziet aan het symbool wat je met wie kunt doen. Dit zorgt ervoor dat de gameplay laagdrempelig is, maar de oplossing van de puzzel moet je nog steeds zelf verzinnen. Woven is namelijk een open wereld game, waar je zelf kiest welke richting je opgaat.

Het is nog onduidelijk wat Alterego gaat doen om Woven te realiseren. In de tussentijd kun je de demo downloaden bij Steam en spelen en ook direct geld storten. Hopelijk krijgt Woven later de kans om als volledige game te worden uitgebracht.

Woven - Key Art