Wreckfest

De Finse ontwikkelaar Bugbear Entertainment heeft veel ervaring met racegames. De FlatOut-serie, Ridge Racer Unbounded en Sega Rally Revo zijn de bekendste creaties van hun stal. Hun volgende project heette lange tijd simpelweg Next Car Game en was ook onder die naam in early access. Nu is er dan een naam aan verbonden: Wreckfest (of Next Car Game: Wreckfest, het is hen om het even).

Het idee is simpel en meteen leuk: rijd rond met sloopauto’s en beuk je concurrenten kapot. Er zijn verschillende soorten van wedstrijden, zoals beuken in een arena, team deathmatch en destruction derby. Je kan je auto verbouwen om je kansen op het slagveld te vergroten. Mocht dat niet genoeg variatie bieden, dan is er altijd nog een mod uit te zoeken via de Steam Workshop.

 Wreckfest - Koprol

Er zijn overeenkomsten te zien met de demolition-modus van DiRT Showdown en de ontwikkelaars geven dat ook toe. Zij hebben er vertrouwen in dat hun zelf ontwikkelde engine de botsingen net wat mooier en leuker in beeld brengt om het onderscheid te maken voor de fans. Er is ook een uitgebreide fotomodus om mooie plaatjes mee te maken. Natuurlijk is dit niet handig tijdens de strijd, maar je kunt achteraf op je gemak de beelden nog eens bekijken.

Wreckfest - Bandenfestijn

Wreckfest is al sinds 2013 in early access. Dat is behoorlijk lang, maar het einde lijkt in zicht. We mochten aan de slag om de game uit te proberen. Ik kreeg de opdracht om in een arena zoveel mogelijk auto’s aan gort te rijden en mijn eigen voertuig heel te houden. Dat laatste was mij niet gelukt, maar ik deed het erg verdienstelijk. (Dit komt doordat DiRT Showdown dezelfde spelmodus heeft, dus ik ken wat tactieken.) Helaas vond ik meteen wat bugs, want mijn punten werden niet bijgeschreven en geen van mijn takedowns werd geteld. Gelukkig zaten de ontwikkelaars erbij, zodat ze meteen wisten wat er nog aan schortte. Een collega mocht gaan racen, terwijl zijn AI concullega’s hem van de weg wilden rijden. Dat ging al een heel stuk beter.

Wreckfest - Dwarsligger

Wreckfest is een leuke game met mogelijkheden, voornamelijk door de vele fans en de mods. Ik ben alleen bang dat het concept niet uitdagend genoeg is om mensen lang aan de game te binden. Ook zijn er maar een handjevol gamemodi bedacht in de afgelopen vier jaar. Bugbear werkt aan een multiplayer voor 24 gamers tegelijk en dat maakt het interessant. Ook zijn er reeds toernooien die worden gehouden. 2018 wordt een spannend jaar voor Wreckfest, dat de game kan maken of breken. Wreckfest komt in 2018 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc (Windows).

Wreckfest - Eat my Dust!