Gamen met Dolby Atmos

Dankzij de review voor Plantronics RIG 400 had ik een code voor Dolby Atmos gekregen. Als je dezelfde Microsoft-account gebruikt voor zowel Windows 10 als je Xbox One, dan kun je met één code de techniek op beide platformen downloaden. Hier mijn ervaringen.

Met Dolby Atmos kun je geluid niet alleen om je heen ervaren, maar ook boven je. Dit geeft je een groter gevoel van immersie, want je zit meer in de film of game waar je van aan het genieten bent. Deze techniek wordt al geruime tijd toegepast in meerdere bioscopen, maar is nu ook beschikbaar voor de consumentenmarkt. Door de software te installeren op je pc en/of Xbox One kun je van het ruimtelijke effect genieten met je koptelefoon, mits de techniek wordt ondersteunt door de media die je wilt zien.

Dolby Atmos 

Filmpjes
Na de installatie op console en pc krijg je meteen de keuze uit filmpjes en trailers om het effect te ervaren. De Overwatch animated short is niet denderend. Er is hier weinig niveauverschil in de verschillende audiobronnen waar te nemen. De Overwatch cinematic trailer maakt veel goed wat dit betreft. De cinematic trailer van World of Warcraft: Warlords of Dreanor is redelijk te noemen. Hier zit een mooi filmpje van Disney genaamd Escape bij: mooi gemaakt, maar boordevol sentimentele muziek van Imogen Heap.

De natuurfilmpjes van een blad in een bos (Leaf), een beeld van een oerwoud (Amaze), en de capriolen van een snowboarder (The Fourth Phase) geven het Dolby Atmos-effect het beste weer. De natuurfilmpjes zijn veel beter gemaakt met echt 360 graden ruimtelijk geluid. Atmos lijkt op het eerste gehoor dan ook ideaal voor film.

Teleurstellingen
Vervolgens is het tijd om te gaan gamen! Ik heb een excuus om games aan te schaffen en dat doe ik maar al te graag. Via de pagina van Dolby Atmos zelf kijk ik welke games de techniek ondersteunen en trek ik mijn portemonnee. Er zijn officieel slechts zeven games met Dolby Atmos, dus dat is te overzien. Allereerst koop ik Super Lucky's Tale en moet meteen collega Racerblade gelijk geven met zijn conclusies in zijn review. Ik kan bevestigen dat Play Anywhere werkt, want mijn voortgang wordt netjes doorgegeven. Er is goed geluid op beide systemen en na wat experimenteren kreeg ik het Atmos-effect ook te horen op mijn koptelefoon. Helaas is er geen knop in het menu om Atmos te activeren. (Dat moet enigszins omslachtig via het Configuratiescherm per afspeelapparaat worden ingesteld. Bij mij kreeg ik alleen het effect bij een specifieke koptelefooningang en niet bij de anderen.) Er zijn helaas weinig objecten en vijanden boven je die iets met jou van doen hebben. De meerwaarde is hiermee dus beperkt tot mooier geluid zonder een praktisch nut.

Gelukkig kun je via Origin Battlefield 1 wel 10 uur lang uitproberen. Gek genoeg krijg ik Dolby Atmos niet aan de praat. Het vinkje om Atmos te activeren blijft uitstaan. Of je AMD of Nvidia gebruikt, schijnt ook niet uit te maken. Op verschillende fora wordt aangegeven dat je een HDMI-kabel moet gebruiken, maar ook dat biedt geen soelaas. Star Wars Battlefront ondersteunt Dolby Atmos en ik ging er vanuit dat Star Wars Battlefront II dat ook doet. Vreemd genoeg staat deze AAA-game niet in het lijstje van Dolby Atmos zelf. Eigenwijs als ik ben heb ik de game toch aangeschaft en kan hierbij bevestigen dat Dolby Atmos wel in de game zit, maar niet te activeren valt.

Dolby Atmos in games
Battlefield 1 (links) en Star Wars Battlefront II

Uiteindelijk kwam ik achter het probleem: de meeste games die Dolby Atmos ondersteunen, doen dit alleen als de software een versterker met Dolby Atmos herkennen via de HDMI-kabel. Erg verwarrend en zelfs dan werkt het vaak niet. Een onderscheid in Atmos Home Cinema en Atmos Headphone was wel heel vriendelijk geweest. Nu blijkt de korte lijst van zeven games zelfs te optimistisch voor gamers met een Dolby Atmos-licentie en een koptelefoon.

Dolby Atmos in games
Assassin's Creed Origins

Na uitvoerige tests kan ik bevestigen dat Dolby Atmos het ook niet doet voor Rise of the Tomb Raider op pc. Dit werkt alleen voor Xbox One, maar ik vind het zonde om de game nogmaals aan te schaffen om te speuren naar het effect. Final Fantasy XV heeft ook Dolby Atmos op Xbox One, net als Assassin's Creed Origins. Natuurlijk schaf ik Assassin's Creed Origins vol enthousiasme aan, om er achter te komen dat Dolby Atmos alleen werkt op Xbox One X.

Overwatch FTW
Ik ga nu even op zeker spelen en koop Overwatch. Overal op het web las ik glorieverhalen over de implementatie van Blizzard en inderdaad: het werkt. In Overwatch kun je Dolby Atmos op ieder gewenst moment aan- of uitzetten. Hiermee kun je dus duidelijk het effect uittesten. Je kan het zien alsof je in een halve bol van geluiden loopt. Je hoort op ieder moment waar een geluid vandaan komt. Dus als er iemand boven jou door een gang heenrent, dan weet je de richting van het geluid, de snelheid en de precieze locatie van je teamlid of volgend slachtoffer. Natuurlijk kun je aan de voetstappen ook meteen horen welke held het is, dus kun je daar ook rekening mee houden. Naast dat Overwatch een leuke game is, komt Dolby Atmos hier goed tot zijn recht. Helaas zijn er nog te weinig hoogteverschillen in de levels naar mijn smaak om dit kleine voordeel beter uit te kunnen buiten. Daar komt bij dat je wel extra geluidsinformatie van boven je krijgt, maar niet van onder je.

Gears of War 4
Microsoft schept behoorlijk op over Gears of War 4 en de integreerde Dolby Atmos. Xbox One-gamers kunnen Gears of War 4 gratis uitproberen en dat laat ik mij geen twee keer zeggen. De download is meer dan 90 GB maar het is een feest voor het oog. Inderdaad het oog, want de Dolby Atmos werkt wel, maar is veel onnauwkeuriger dan bij Overwatch. Je hoort wel waar het geluid ongeveer vandaan komt, maar het is alsnog behelpen. Desalniettemin een erg leuke en onderhoudende game, ook al kun je voor geen meter schieten (zoals ik). Dolby Atmos helpt hierbij wel, maar aanzienlijk minder dan mogelijk is. Hopelijk maakt een toekomstige patch dit een stuk nauwkeuriger. Zoals je kunt zien geeft het menu nergens iets aan over Dolby Atmos, maar het werkt wel degelijk. Ik hoop dus ook dat andere ontwikkelaars het voorbeeld van Blizzard volgen en kiezen voor een gebruikersvriendelijk menu.

Gears of War 4 - Atmos

Conclusie
Dolby Atmos op je koptelefoon werkt, maar dan moet het dus wel worden toegepast. Uitgevers maken het niet van tevoren duidelijk of hun Dolby Atmos-implementatie ook werkt met een koptelefoon, dus let daar goed op. Ook kan Atmos wel actief zijn op Xbox One, maar niet op pc, zoals bij Rise of the Tomb Raider. Daarentegen heeft Overwatch wel Atmos op de pc, maar weer niet op Xbox One. Ten slotte kan een game wel Atmos hebben op Xbox One X, maar weer niet op de Xbox One, zoals Assassin's Creed Origins het presteert. Genoeg valkuilen dus om tegenaan te lopen, maar wel een leuke extra als het werkt. Het is meer dan een gimmick, omdat het een direct praktische toepassing heeft. Helaas zijn er extreem weinig games die het op het moment ondersteunen. Natuurlijk wordt de lijst met de tijd langer, maar de enige aankondigingen die ik heb gezien voor games met Atmos zijn Crackdown 3 en Final Fantasy XV. Dat is wel erg lang wachten.

Een licentie voor Dolby Atmos kost je €14,99. Bij aanschaf van een Plantronics RIG-koptelefoon krijg je de code erbij. Je kan Dolby Atmos ook eerst een maand uitproberen, om te kijken of het iets voor jou is. Dat is in dit geval zeer verstandig.