Knack is terug met nieuwe moves, meer co-op opties en verbeterde gameplay. De platformer die zo goed leentjebuur speelde bij alle voorgangers krijgt warempel een eigen smoel. Alleen moet de game wel even goed op gang komen.
Ik heb mijn mening over Knack 2 drastisch moeten bijstellen. Als je reviews leest dat Knack 2 meer van hetzelfde is en niet vernieuwend genoeg, dan weet je meteen dat ze niet eens de helft van de game hebben uitgespeeld. Het idee is dat je door Knack 2 te spelen voorbereid wordt op de gameplay elementen die helaas pas laat in het spel tot hun recht komen.
Kritiek op eerste deel
Het eerste deel van Knack is door de critici indertijd neergesabeld. Het was te veel een tech demo die de mogelijkheden van de PlayStation 4 toonde en er zaten te weinig originele vondsten in. Het verhaal was redelijk standaard en verschillende gameplay elementen waren slecht uitgewerkt. De verwachtingen voor Knack 2 zijn dan ook niet al te hoog gespannen.
Verhaal
Op de planeet waar je woont barst het van de relics, mysterieuze blokken vol energie. Er zijn mensen en goblins en beide rassen willen relics verzamelen. Jij speelt als Knack, een golem gemaakt door een wetenschapper, die zichzelf groter en sterker kan maken met relics. Tot zover deel 1. De stad wordt opeens overspoeld door gigantische vechtrobots. Je mag meteen aan de slag om er een aantal uit te schakelen en te leren hoe het spel werkt. Je komt er dan achter dat een zekere Lucas zichzelf verantwoordelijk houdt voor de plotselinge komst van de robots. Waarom dat zo is, begrijp je pas als je de game bijna hebt uitgespeeld. We springen zes maanden terug in de tijd er wordt veel duidelijk. De geschiedenis van de wereld wordt uitgelegd, je ontmoet meer nieuwe vijanden en maakt nieuwe vrienden.
Gameplay
Veel van de gameplay is bij het oude gebleven. Het is nog steeds een 3D actie-platformer vol puzzels. De hoofdpersonen uit het eerste deel zijn er allemaal weer. Knack kan relics in zich opnemen, maar ook andere materialen zoals ijs. Met ieder ander materiaal heeft Knack ook wat andere eigenschappen. Zijn aanvallen zijn anders met ijs of ijzer als extra materiaal, dan als hij alleen relics bij zich heeft. Er zijn weer verschillende gebieden, zoals steden, woestijnen en ijzige grotten. Ieder gebied heeft zijn eigen agressieve fauna en soms ontploffende flora, maar de goblins blijven even vijandig. Het is niet allemaal hollen en draven. Af en toe krijg je ook de kans om een kanon of een tank te besturen. In games gebruik je doorgaans je rechterstick voor de camera. Bij Knack en ook Knack 2 kun je de camera-positie niet zelf kiezen en is deze steeds op een andere plek om de puzzels uitdagender te maken of om een meer film-effect te geven. Je rechterstick gebruik je nu voor je dash (snelle korte horizontale verplaatsing).
Puzzels
Er zijn aardig wat veranderingen doorgevoerd voor het tweede deel van Knack. Knack kan zichzelf met een druk op de knop klein maken en weer groot. Ideaal. Veel van de puzzels draaien juist hierom. De levels zijn meteen ook groter geworden, waardoor je makkelijker zaken over het hoofd kunt zien. Na je dubbele sprong kun je nu ook iets langer blijven hangen in de lucht door snel te draaien. Ook is er de mogelijkheid om jezelf te verdedigen tegen aanvallen en met de juiste timing kun je ook pareren. Eén van de nieuwe gameplayelementen zijn de blauwe kristallen waarmee je door het level heen kunt teleporteren. Dat creëert weer aardig wat puzzelmogelijkheden. Ook kun je nu een hint vragen als je de oplossing van een puzzel niet kunt vinden. De game geeft je dan een hele route te zien waar je heen moet. Misschien was een kleine aanwijzing subtieler geweest, maar dit werkt zeker. Tijdens de eerste paar uren bij het spelen worden sowieso steeds kleine hints gegeven welke knop je het beste kunt indrukken. Als je bij een bepaald deel van een route steeds vastloopt (doodgaat), dan biedt het spel je aan het stuk over te slaan. Let wel: de puzzels worden na het midden van de game een stuk leuker, origineler en uitdagender. Geef Knack 2 dus wel de kans om even ‘te rijpen’. Puzzels waarbij je elektriciteit moet omleiden, anderen met timing en doordenkers met tandwielen geven je hersenen meer prikkels, dan het simpelweg overspringen en meppen.
Supermoves
Er is een superkristal in sommige levels. Als je deze breekt, dan ben je voor een korte tijd onkwetsbaar. Dat is het moment voor roekeloos in een groep vijanden springen en losgaan. Mocht het zo zijn dat je gezondheid gevaarlijk laag is, dan gaan de randen van het scherm knipperen met bliksemstralen. Niet bijster origineel, maar wel handig. In het eerste deel gebruikte je sunstone om supermoves te doen, maar nu werkt dit ook als je schild. Als je dus vaak geraakt wordt door je tegenstanders, dan heb je al snel geen sunstone meer voor een supermove. Er zijn nog steeds supermoves, maar die zijn een stuk moeilijker te doen. Nu gebruik je vooral minder sterke moves die je altijd kunt uitvoeren. In Knack was een favoriete move een sprong en dan een aanval. Knack nam vervolgens een duikvlucht richting de dichtstbijzijnde vijand. Dit is in ieder geval in het begin van de game vervangen door de belly flop, waarbij Knack na het springen zich op de grond werpt voor area-of-effect schade om je heen. Leuk, maar nu zijn die vervelende vogels een stuk moeilijker uit te schakelen. Een andere move die je kan vrijspelen is de multipunch. Knack slaat dan heel snel heel vaak op een vijand. Deze multipunch kun je op verschillende manieren steeds sterker maken. De duikvlucht speel je pas een stuk later vrij, net als een boomerang (die eigenlijk functioneert als een bola, want hij komt niet terug). In totaal zijn er 20 verschillende moves te krijgen.
Secrets
Nu wordt er eindelijk aangegeven hoeveel secrets er in een bepaald level zitten en hoeveel er in het totale spel zijn (100). Ook is er een complete skilltree waar je jouw vooruitgang kunt zien. Je moet wel eerst een volledig pad hebben vrijgespeeld, voordat je kunt investeren in andere vaardigheden, maar het is een leuk begin. De namen zijn niet erg logisch gekozen, maar een kniesoor (ik dus) die daar op let. Je gaat nu een level omhoog door het verzamelen van relic energy (glimmend xp stof) op geheime locaties. Ook schattige lieveheersbeestjes die rondzweven hebben relic energy, dus die mep je allemaal dood voordat ze wegvliegen. Op verborgen plekken zijn schatkisten te ontdekken waar je zelf kunt kiezen wat je beloning is. Als één van je vrienden een andere beloning heeft gevonden (of een verzonnen personage van het spel zelf), dan kun je ook dat kiezen. Dit geeft je een mogelijkheid om de onderdelen van bepaalde gadgets sneller te verzamelen. De gadgets zijn nog steeds opgedeeld in onderdelen, maar nu kun je ze dus sneller verkrijgen. Je krijgt wel soms drie keer optie A en één keer optie B, die je niet kunt kiezen (want donkergekleurd), maar er is vaak dus wel een keuze. Later in de game kun je ook onderdelen verzamelen voor een Knack gemaakt van edelstenen. Het zijn aardig wat verschillende soorten, zoals topaas, robijn en smaragd, maar je hebt er 20 nodig voor een set. Zoveel tijd heb ik niet.
Samen spelen
Knack 2 is echt absoluut leuker met z’n tweeën dan alleen. De co-op modus is uitgediept. Er zijn nu aanvallen die je alleen met twee Knacks kunt uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld door de andere Knack heenslaan, wat het effect geeft van een hagelgeweer. Ook zijn er allerlei quick time events toegevoegd. Als je iets zwaars moet doen, zoals een grote rots optillen, dan tik je beiden op vierkantje om kracht te verzamelen. Het leuke hierbij is, dat er wordt aangegeven wie er het snelst heeft getikt. Een mooi moment om achteraf triomfantelijk te glunderen. Bij andere momenten moet je beiden op bijvoorbeeld X drukken. Mocht iemand te laat zijn, of de verkeerde knop indrukken, dan moeten jullie allebei het stuk opnieuw spelen. Als de een verder in het level is, dan kan de ander met een druk op R2 meteen worden geteleporteerd naar de andere Knack. Handig als iemand beter is in de springpuzzels, of als je net naar beneden bent gedonderd.
Missers
Niet alles is rozengeur en maneschijn helaas. De meeste minpunten heb ik tussendoor al beschreven, maar deze moet ik toch even apart benoemen.
- De muziek kan irritant worden. Doorgaans voelt het aan als muzak en lijkt het vooral op een sample dat steeds opnieuw afgaat. Iedere scene heeft zijn eigen sample, maar als je aan het zoeken bent naar de oplossing van een puzzel, dan kunnen zwierige strijkers op je zenuwen gaan werken.
- De lengte van Knack wordt steeds aangegeven in beeld. Leuk, maar ze gebruiken de onlogische Amerikaanse notatie. Een optie om centimeters te kiezen in het menu was erg logisch geweest, daar het grootste deel van de wereld het metrische systeem hanteert.
- Er is meer 3D in de game gestopt, dus nu heb je meer kans om te ver naar voren of naar achteren te lopen. Heel irritant op een smal richeltje, waarbij je de diepte niet goed kunt zien omdat de camera net iets te laag hangt.
- Alle gadgets die je verzamelt kun je meteen activeren. Omdat je ongestraft alle gadgets tegelijk aan kunt hebben staan, is deze handeling echt overbodig. Daarbij komt dat je het niet aan Knack zijn uiterlijk kunt zien dat hij een speciale bril op heeft. Jammer.
- Zoveel moves zijn contextueel, dat er niet altijd gebeurt wat je verwacht. Je komt bijvoorbeeld met ijskristallen in een gevecht. Druk je op vierkantje, dan bevries je je vijand met ice breath. Zodra je wordt geraakt, dan verlies je weer ijskristallen. Dus opeens midden in een gevecht dan doe je met vierkantje een multipunch in plaats van het bevriezen. Raak je per ongeluk een hoop ijs aan, dan is je volgende vierkantje weer ice breath.
- Veel kisten in de levels doen niks en hebben geen inhoud.
- Het verhaal maakt een rare sprong naar hoofdstuk 5. Hoofdstuk 4 is nog niet helemaal afgelopen, maar toch begint het volgende stuk. In het verhaal gaan ze ook opeens van informatie uit die je als gamer nooit hebt gehad.
- In hoofdstuk 5 liep ik ook tegen een rare bug aan. Er volgt een cutscene, maar deze houdt opeens op. Ik kon daarna rondlopen en dingen slopen, maar ik kon niet verder in het verhaal. Spel opnieuw opgestart en nu duurde de cutscene een stuk langer en kon ik weer verder spelen.
- Het verhaal begint erg standaard en neemt dan een paar verrassende wendingen. Helaas is de logica in de conversaties af en toe ver te zoeken. Voorbeeld: Knack en Lucas moeten naar een moeilijk bereikbare plek. Knack moet kunst- en vliegwerk verrichten om er te komen en Lucas neemt het vliegtuig. Knack kon gewoon mee met het vliegtuig, dus dat is raar. Ik weet dat dit soort foutjes vaker voorkomen in games en actiefilms, maar het is jammer.
Na de eindbaas
Het filmpje op het eind is mooi gedaan en veel komt netjes samen. De credits heb ik afgekeken vanwege de fantastische Knack-animaties die de revue passeren. Na het filmpje en de credits had ik echt het gevoel een prestatie te hebben neergezet en zo hoort het ook. Na het uitspelen kun je alle levels nog een keer spelen voor secrets. Ieder level heeft meerdere uitdagingen die je ook kunt proberen te halen, zoals een gouden kever vinden, een val pareren of een bepaalde minimumscore halen. Voor het halen van de uitdagingen krijg je Knack Medals. Er is ook een new game plus modus, waarbij je de game nogmaals speelt, maar je houdt alle moves en vooruitgang van je eerste playthrough. Daarnaast krijg je de modi time attack en coliseum attack. Time attack zijn speciale levels, die je lekker laten platformen. Als je door een groene ring gaat, dan staat de tijd een seconde stil; een gele ring geeft je extra snelheid en vijanden verslaan leveren twee of meer extra seconden op. Coliseum attack is een arena-mini-game, zoals de naam reeds suggereerde. Versla zoveel mogelijk vijanden binnen de tijd. Voor alles geldt dat je al je gadgets, krachten en speciale Knacks mag gebruiken.
Conclusie
Alle veranderingen zijn erg gewenst en op een of andere manier gevraagd door de fans. Knack 2 heeft nu echt iets wat het onderscheidt van de concurrenten: het groter en kleiner worden. De vele co-op mogelijkheden geven een extra meerwaarde aan het samenspelen. De markt is op het moment niet bezaaid met degelijke 3D platformgames die je in co-op speelt en Knack heeft nu de niche die het zocht eindelijk gevonden. De onderscheidende waarde is er nu wel en het is veel meer genieten dan bij het eerste deel. Als je van platformgames en puzzels houdt in co-op, lekker samen spelen op de bank en elkaar opjutten, dan is Knack 2 absoluut een aanrader. Het is een game met een eigen karakter, een coherent verhaal, enkele originele vondsten en het ziet er erg mooi uit. Voor €39,99 is het een klein prijsje voor een gloednieuwe PlayStation 4-game vol content.
- Eindelijk eigen stijl
- Leuk co-op systeem
- Verbeterde gameplay
- Veel te doen
Minpunten
- Contextuele moveset is verwarrend
- Muziek is matig
