3drudder wil voeten wereldwijd

Sinds hun succesvolle Kickstarter in 2016 zijn veel gamers al bekend met de Franse ontwikkelaar 3dRudder. De 3dRudder is een speciale controller die je met je voeten bestuurt en wordt voor meerdere toepassingen gebruikt. 3dRudderis er nu klaar voor om de wereld te veroveren.

3dRudder banner 1

Hoe kom je erop?
Soms ben je bezig met een innovatie en dan komt er iets heel anders uitrollen. Zoals de uitvinding van bobbeltjesplastic (noppenfolie), waarbij men eigenlijk een nieuw soort behang aan het ontwikkelen was. Het afwasbare behang bleek beter te werken als verpakkingsmateriaal. Bobbeltjesplastic is op z'n best als stressbestrijding en dat is imponerend voor een stuk behang.

Extra bedieningsmogelijkheden
Architect Valerio Bonora gebruikte zijn computer intensief voor CAD met 3D-modellen. Vaak was hij met een bepaald onderdeel in een groot ontwerp bezig. Als hij het beeld iets wilde draaien, dan moest hij steeds zijn handen en ogen van het onderwerp afhalen. Daarom ontwikkelde hij een controller die hij met zijn voeten kon bedienen: de 3dRudder. Hiermee kon hij het beeld draaien, in- en uitzoomen en meer bewerkingen zonder zijn aandacht van het beeld af te halen.

Analoog alle kanten op
Al snel bleek de 3dRudder veel meer toepassingen te hebben, dan ontwerpen in 3D. Door het ontwerp is de 3dRudder ideaal om intuïtief de richting aan te geven waar je heen wilt gaan. De onderkant is bol en geeft je 360⁰analoge input. Dit houdt in dat je subtiel de snelheid en de richting kan aangeven. De 3dRudder is dus een goede vervanger voor de linkerknuppel van een controller. Daarnaast kan 3dRudder ook een muis emuleren.

3drudder

WASD onder je voeten
In pc-games betekent dat veel minder acties met je linkerhand, wat je net sneller een potion, een schild of een ander wapen laat pakken. Alle beetjes snelheidsvoordeel helpen, vooral in PvP. Invaliden met slechts één hand kunnen nu opeens veel games spelen, die eerst ontoegankelijk waren. Ook fans van vliegsimulatoren en games met ruimteschipgevechten raakten snel overtuigd van de meerwaarde. Veel mensen worden misselijk tijdens het spelen van games. Erg vervelend. Het lijkt op een vorm van wagenziekte. Met gebruik van de 3dRudder komt misselijkheid minder vaak voor. Dit is dan ook een van de redenen dat 3dRudder naast pc ook verkrijgbaar is voor PlayStation . Het systeem werkt helaas nog niet op alle PlayStation-games. Ook is het geen garantie dat 3dRudder jouw specifieke misselijkheid tegengaat.

Wereldambities
Het succes en waardering voor deze innovatie is groot, gezien de sloot aan prijzen die de 3dRudder binnen heeft gesleept. Ze hebben bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar vijf CES Innovatie prijzen gewonnen. Het is al jaren verkrijgbaar in Europa en Noord-Amerika, maar de voeten van de rest van de wereld trappelen vol ongeduld. Via investeringsplatform Seedrs willen ze €300.001,- binnenhalen om, zoals zij zelf zeggen, de volgende Logitech te worden. Ambitieus. Zonder meer.

We stelden de ceo van 3dRudder, Stanislas Chesnais een aantal vragen.

Wie is jullie doelgroep?
We hebben 3dRudder initieel ontwikkeld voor CAD (architectuur en design). Toen we ons product presenteerden, zeiden veel mensen dat we bewegen in virtual reality hadden opgelost. Met de pc-versie van 3dRudder (en hopelijk in de toekomst ook voor de PlayStation) kun je de commando's naar wens instellen. Je kunt dan 16 toetsen instellen als een beweging of een knop.

Werkt 3dRudder op de pc?
De 3dRudder is verkrijgbaar voor pc en PlayStation 4. Voor een Xbox One heb je een Xbox Adaptive Controller (XAC) nodig, tot er een speciale Xbox One-versie is.

Heeft 3dRudder last van lag?
Nee, er is geen lag.

Is 3dRudder verkrijgbaar in Nederland?
Ja hoor.

3drudder 1 distribution network
3drudder 1 distribution network