Asus ROG Event – minder van hetzelfde

05-07-2018 08:48

Afgelopen weekend was het in Hilversum. Vorig jaar was het een groot succes en alles leek erop dat dit jaar niet anders zou zijn. Helaas was het te veel een herhaling van zetten, die minder zorgvuldig waren gedaan. Spijtig voor de fanatieke gamingdag-bezoekers, maar daar heeft het grote publiek helemaal geen last van.

Smullen geblazen
Voor de jonge fans was het een groot feest. Game-monsters om je op uit te leven, casemods vol RGB, streamers en YouTubers die je kon ontmoeten, in hangen aan een parachute, overklokkers aan het werk zien tussen stikstof-dampen, stempelacties, cosplayers en uiteraard goodies. Het Asus ROG Event liet de aankomende gamer ervaren wat er te halen valt op tech-gebied.

Veel hetzelfde
De meeste onderdelen die vorig jaar aanwezig waren, kon je nu weer verwachten. Er waren casemods, workshops, games, , presentaties, bekende YouTubers, overklokkers, maar niets kon overtuigen. De vernieuwingen waren de uitgenodigde esporters en de aanwezige winkel. Helaas kwamen niet alle esporters opdagen en bestond de winkel uit een vitrine met een kassa. In dit artikel vergelijk ik de editie van 2017 met die van 2018. Behoorlijk eerlijk, omdat het zich op dezelfde locatie afspeelt met grotendeels hetzelfde programma. Kijk hieronder naar een overzichtsfilmpje van de dag.

De aankleding
Het Theater Gooiland is een indrukwekkende plek om wat dan ook te organiseren. Mooi, chique en verzorgd. Helaas waren er slechts twee bars geopend, dus dat betekende langer wachten dan gewenst. Dit is des te opmerkelijker, omdat er minder mensen zijn gekomen dan verwacht. Overal waren game pc's om je op uit te leven. Goed verstopt, maar toch te vinden, waren twee laptops met de alfaversie van Battlefield V. Erg leuk natuurlijk, maar vorig jaar waren er twee playseats met Project Cars 2.

Weinig premium
Zoals bekend heeft dit Event twee soorten kaartjes: premium en gewoon. De premium-kaartjes kosten €25,- en geven je twee uur eerder toegang tot het evenement, een lunchpakket, twee consumptiemunten, mooie plekjes in de theaterzaal en na afloop een luxe goodiebag. Dit jaar waren er om onverklaarbare redenen veel minder bezoekers dan vorig jaar. De rijen waarom daardoor al behoorlijk kort. Wij waren een kwartier te laat voor de lunch (alhoewel er geen tijd was doorgegeven) en er was dus niets meer voor ons. Er werd niet gecontroleerd op je kaartje bij het uitzoeken van een plekje in de theaterzaal. Leuk voor de brutalen onder degenen met een ‘gewoon kaartje', maar wel een beetje raar voor de fans die extra hebben betaald voor een mooie plek. De luxe goodiebag viel behoorlijk hard tegen, maar daar komen we nog op terug.

Asus ROG Event
De gaming-zaal

Veel casemods
Waar werkelijk punten werden gescoord was in de zaal met de casemods. De meest fantastische creaties stonden hier, in hoeken met bochten en uitgedost met RGB. De blikvanger was natuurlijk de Asus ROG Battle Station van Mike Petereyns. Andere modders zoals Tim “Hukkel” Warning van Dutch Lion Customising en Peter “L3p” Brands waren ook aanspreekbaar om toelichting te geven bij hun meesterwerkjes. In de gamingzaal met tafels vol gamende fans stond enigszins verdekt opgesteld de InWin WinBOT: een rond meesterwerkje die we helaas niet zelf hebben kunnen testen.

Workshops
Vorig jaar waren er meer workshops om uit te kiezen en toen kon je ook niet naar allemaal tegelijk toe. Nu waren er slechts twee: overklokken en kabelmanagement. We namen een kijkje bij het overklokken, maar de theorie was hetzelfde als de workshop van vorig jaar (uiteraard). Pluspuntje: vorig jaar ging er geen enkel record aan, maar dit jaar wel. Minpuntje: er waren nu minder overklokkers aanwezig voor tips en uitleg. We sloten ons alsnog snel aan bij kabelmanagement. Deze workshop werd gegeven door het Belgische Tones.be: een grote computerwinkel, waarbij kwaliteit voorop staat. Er werden veel handige tips gegeven waar je op dient te letten bij het bouwen van een pc. Helaas was het uitgangspunt een basis-pc en geen gamingmonster met waterkoeling en RGB-discoshow. Zoiets hadden we wel verwacht tijdens het Asus ROG Event.

 Asus ROG Event
Mae Cosplays

Cosplay
Er was prachtige Overwatch-cosplay te bewonderen van Melanie Mae Cosplays als Junkrat  en Non Stop Props als Nevermore Reaper. Melanie Mae was er vorig jaar ook, maar haar kostuum was nu net even wat mooier. Non Stop Props deed zijn naam eer aan met een kostuum dat rook produceerde, lichtgevende ogen en zeer overtuigende pistolen. Kinderen begonnen te huilen als ze hem zagen en dat maakte zijn act helemaal áf. Vorig jaar waren er trouwens vier cosplayers, waaronder Team Paraluna

Interactie
Enthousiaste fans konden tien minuten lang gamen met hun favoriete streamer. Onder andere Marnick van EenGameStad en Yarasky waren er met emmers vol engelengeduld. De fans die geloof hadden in hun eigen capaciteiten, mochten meespelen met professionele esporters. Je kon Rocket League spelen met Terra van Brash Esports of PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) met Stian “Borg” Stakse en Oliver “Ollywood” Tell van NiP (Ninjas in Pyjamas).

Asus ROG Event
Marnick luistert naar zijn fans

Winkel
In samenwerking met computerwinkel Alternate was er nu een winkel op het Event. Dit was opgezet naar het model van de Kijkshop met een vitrine vol producten achter glas en een kassa waar je kunt bestellen en afrekenen. Er waren speciaal voor het evenement allemaal aanbiedingen. In theorie een leuk plan, maar de selectie van producten was opmerkelijk. De zwaarste videokaart die je kon kopen was een GTX1070 (voor €589,-). Niet de krachtpatsers waar Asus ROG om bekend staat. De gaming notebooks kon je aanschaffen met 20% korting van de adviesprijs. Bij bepaalde producten kreeg je ook een muismat gratis.

Stempels en goodies
Net als vorig jaar was er een stempelactie. Bij alle activiteiten kon je een stempel krijgen voor je kaart. Deze kon je vervolgens inleveren en zo kans maken op leuke goodies. Natuurlijk was er ook een goodiehunt in de grote zaal van het theater. Degenen die een premiumkaartje hadden konden vooraan gaan zitten en maakte dus meer kans om iets te vangen. Er was alleen geen controle of je wel degelijk een premiumkaartje had. Na afloop waren er, net als vorig jaar, twee goodiebags: eentje gewoon en eentje premium. We kregen (met veel pijn en moeite) een premium-goodiebag, maar de inhoud viel tegen. Vorig jaar was er een vette gamingmuis in dat pakket, maar nu is het suf.

Goodiebag
Pronkstuk is de Asus ROG Horsem4n figurine. Met behulp van een app op je smartphone en een uitgeprinte ondergrond kun je fantastische dingen doen in augmented reality. Helaas werkt de app niet op mijn Samsung Galaxy S9+. Dit komt waarschijnlijk doordat de app nog in de beta-versie zit. Verder is het de laatste uitgave van het blad Power Unlimited , een ROG-pet, een KitKat (jawel, chocolade), een keychain van Asus ROG, een keychain van GameComputers.nl, een Asus ROG bandje voor aan je sleutelbos, patches om te naaien op je spijkerjas, een speldje van Asus ROG en een waarschuwing van Microsoft dat je geen illegale software moet downloaden. Ook al zou de software van de figurine werken, dan nog valt het gewoonweg tegen. Elke pc-gamer kan wel iets met een gaming-muis, maar een poppetje?

Asus ROG Event
Inhoud van de premium goodie bag

Doelgroep
Het is niet duidelijk op welk marksegment Asus ROG zich richt. De casemods, de overklok-workshop en de setting in een theater duiden op de hardcore gamer met diepe zakken. Daar staat tegenover dat de streamers voornamelijk jonge fans hebben (jonger dan 15 jaar), dat de winkel duidelijk de casual gamer als focus had en een workshop kabelmanagement die bedoeld was voor de beginners. Dit maakt het lastig om van te voren te weten of een Asus ROG Event iets voor jou is.

Conclusie
Vorig jaar heeft Asus ROG de eerste voorzichtige stappen gezet, maar dit jaar was het een slap aftreksel van het eerste probeersel. Een spektakel vol gemiste kansen. Let wel: als dit je eerste gaming-dag is, dan heb je er ongetwijfeld van genoten. Mocht je er vaker eentje hebben gezien, dan is het geheel nogal pover. Hopelijk durft Asus ROG het aan om volgend jaar meer risico te nemen. Hopelijk gunnen de fans hen nog een kans, zodat het theater dan wel vol zit met mensen.