ASUS RoG – OutshineTheCompetition

Aan het eind van onze special over de tweede MSI Fandag schreven we al dat de verwachting was dat andere fabrikanten 's initiatief gingen kopiëren. Voor ASUS Republic Of Gamers 2017 #OutshineTheCompetition ging FOK! naar Hilversum. De naam lijkt een duidelijke hint naar dat andere evenement, maar slaat eigenlijk op Aura, de rgb-oplossing van Asus.

TL; DR
Geen zin om te lezen? Kijk hieronder onze sfeerimpressie:

Kaartjes
Er waren twee soorten kaartjes, wat mij meteen aan het systeem van First Look liet denken. Gratis kaartjes waarbij je vanaf 12:00 in de rij mocht staan voor de games en Premium kaartjes die je twee uur eerder toegang gaven, kortere rijen beloofden, een lunch met twee drankjes en ook nog een ASUS Republic Of Gamers Premium Swag bag met o.a. een ROG Strix Impact gaming muis t.w.v. €54,90. Dat maakt de investering al snel goed. De lunch bestond trouwens uit een luxe wrap en een maaltijdsalade.

Locatie
Elke keer als een gaming event niet in Amsterdam wordt georganiseerd word ik een beetje blij van binnen. Amsterdam is onze hoofdstad, maar in geen enkel opzicht de gaming hoofdstad van Nederland, ook al is het de uitvalsbasis voor Guerrilla Games. Asus koos voor de schouwburg in Hilversum. Opmerkelijk en origineel. Bij aankomst staan er al rijen fans te wachten in de regen. De ontvangst is in het begin erg rommelig, maar na de eerste drukte gaat alles vloeiend. Iedereen kreeg bij binnenkomst een gratis T-shirt en dat maakte veel goed. De garderobe voor je natte jas was gratis. In de ontvangsthal stonden de casemods je op te wachten met lekkere muziek op de achtergrond. De muziek is opmerkelijk goed en passend met een voorkeur voor de betere hiphop. Er was helaas geen wifi voor de bezoekers. De keuze voor een schouwburg geeft natuurlijk een bepaald cachet aan het hele evenement; een prachtgebouw op een mooie plek in het centrum van Hilversum, met personeel in mooie pakjes dat je fancy kopjes koffie inschenkt.

Asus Event 2017 - Rij voor ingang

Haastklus
Aan veel zaken kon je merken dat het evenement heel snel is opgezet. Van tevoren was het niet helder waar het programma uit bestond. Je kon “YouTubers en streamers ontmoeten, kijken naar mods, presentaties workshops en games”.  De flyers met het programma en de plattegrond waren niet geleverd, het stond ook niet online, en was niet bekend bij iedereen van de organisatie. Er was erg veel te doen, maar je wist dus niet van tevoren waar je wat kon vinden. Activiteiten werden omgeroepen, maar zonder plattegrond was het alsnog een uitdaging. Verder was de ontvangst chaotisch. Asus heeft de meeste kreukels gladgestreken door een aanzienlijk budget ter beschikking te stellen. Het motto was ‘outshine the competition' en daar werd vol op ingezet.

Aankleding
De premium-bezoekers mochten eerder naar binnen en dat scheelde een hoop. Er waren ook genoeg zitplekken om te eten. Zoals gezegd was de muziek uitstekend, veel wc's, ingehuurde cosplayers voor de sfeer, veel pc's en laptops, veel casemods en veel te doen. Bezoekers konden ook zonder gezeur hun eigen meegebrachte versnaperingen nuttigen, om zo de beurs te sparen. (Die Steam Summer Sale is goedkoop, maar niet gratis.) Als er iets viel aan te merken, dan was het wel de temperatuur. Het was erg warm met een hoge vochtigheidsgraad. De deuren stonden dan ook open op de meeste plekken in de schouwburg. De koelste ruimte was (uiteraard) bij de overklokkers te vinden, die hun eigen zaaltje hadden.

Project Cars 2
Mijn eerste game-ervaring hier is met Project Cars 2. Meteen vanaf de E3 is de opstelling naar Nederland overgekomen. Ik mag plaatsnemen in de ongelofelijk comfortabele stoel van de Playseat-opstelling. Meteen voor mijn buik krijg ik een stuurtje met force feedback en mijn platvoeten plant ik op de pedalen. Ik heb tijdens de sessie geen framedrops of screen tearing waargenomen. Wel waren er wat probleempjes met interactie tussen de schakelbak en de game. Er waren drie tracks en drie bijbehorende klassen auto waar je mee kon racen. Ik begin in Lohéac (Frankrijk) met een Honda Civic. Tsjonge, wat miste ik mijn controller en het automatisch schakelen. Project Cars 2 is geen arcaderacer en straft je af voor te laat reageren, botsingen, in de verkeerde versnelling zitten en andere n00b-acties. Door alle consternatie om mij heen heb ik amper tijd om op de omgevingen te letten. Een trillend stuur dat weerstand geeft en onder- of overstuurt, zelf schakelen met je stuur, gas geven en remmen met je voeten en tegelijk opletten hoe vet de game is. De eerste race was een leerzame ervaring, maar voor de tweede race mag ik met de McLaren de weg op. Meteen is alles qua besturing makkelijker, wat weer eens aangeeft hoeveel een goede auto kan schelen. Mijn computergestuurde concurrenten schamen zich er niet voor mij af en toe een tikje te geven. Ik weet het niet zeker, maar het leek mij vaker voor te komen dan in het eerste deel. De McLaren vreet de weg in Bannochbrae (Schotland) met smaak en vol vertrouwen begin ik aan de derde track. In Autódromo Internacional do Algarve (Portugal) mag ik met de Ferrari aan de slag. Mijn concurrenten laten alle schroom varen en beuken me ongegeneerd van de baan. De handling van de Ferrari ligt mij minder goed dan de McLaren en na deze race smeek ik dan ook om weer in Schotland te scheuren. Elke keer dat ik probeerde van de omgeving te genieten reed ik tegen iets op. De beelden zijn prachtig, maar het tempo ligt hoog in de races en er wordt veel van de gamer verwacht. Zoek je een serieuze racesim met strakke beelden en veel realisme, dan kun je vanaf 22 september je vingers aflikken met Project Cars 2.

Opening
In de theaterzaal wordt na twaalf uur het evenement officieel geopend. De dj hier is ook gezegend met afdoende talent en smaak. Onder de stoelen zijn er glowsticks (lichtgevende staafjes in verschillende kleuren) en cheering sticks (opgeblazen buisjes) gelegd voor extra sfeer. We worden welkom geheten en zien onder andere dat Asus een RoG Masters  toernooi gaat opzetten in Nederland. Veel van de getoonde producten komen direct van Computex. Verder is er een stempelkaartactie. De bezoekers moeten in zes gebieden een stempel op hun kaart krijgen. Aan het eind van de dag lever je jouw ingevulde kaart in en maak je kans op prijzen zoals een Nvidia GTX 1080 Ti, een racestoel en vette moederborden. Ik heb meegedaan en ook een leuke prijs gewonnen, maar daarover later meer.

 

Workshops
Premiumbezoekers konden van te voren een workshop overklokken volgen. Erg interessant en leerzaam. Gelukkig ging het ook een aantal keren fout, zoals het hoort. Overklokken is de grens opzoeken en daar overheen gaan. Dat betekent dus ook dat af en toe je beeldscherm zwart wordt. In de middag zijn er meer workshops. Helaas wordt iedere workshop slechts één keer gegeven en ook nog om dezelfde tijd. Ik koos voor de workshop en moest daardoor 3D-printen laten schieten. Jammer genoeg mis ik zo ook een presentatie over de nieuwe Intel- en Ryzen-chipset. De cosplay workshop werd gegeven door Sophie en Liza van Team Paraluna en leert ons dat je met creativiteit en motivatie erg ver kunt komen. Veel van de creaties die we zien zijn gemaakt met thermoplasten zoals Worbla. Het ziet er erg leuk uit en hopelijk lukt het mij ook een keer om iets tofs te creëren. Een leuke tip om te beginnen met cosplay: begin met iets eenvoudigs zoals Lara Croft.

Extraatjes
Er was een flinke zaal ingericht voor . Je kan parachute springen, met drie personen Star Trek Bridge Crew spelen en rondrennen in een fabriek met HTC Vive. Een heuse chillout-ruimte had banken om even tot jezelf te komen, maar ook laptops en stopcontacten om je telefoon op te laden. Ook was er een Counter-Strike: Global Offensive shoot-out, waarbij je mocht proberen de vrouwelijke eSporter en streamer Melania Mylioti te verslaan.

 

Tech
Je kunt in het voorbijgaan casemodders zoals Peter Brands (bekend van de L3p D3sk) en Tim Warning (die voor concurrent MSI de Nightblade maakte), bedrijven als het Nederlandse My.com, Koen van Hardware.info en de technische staf van Asus de oren van hun kop vragen. Ook konden we kwijlen op de dunne RoG Zephyrus laptop met GTX 1080 die net van Computex was aangekomen. Nadeeltje was dat het besturingssysteem nog op Chinees was ingesteld. Gedurende de dag zijn er nog presentaties over uiteraard Aura, de rgb-techniek die de naam gaf aan het evenement. Met Aura synch kun je alle producten die Aura ondersteunen dezelfde kleuren en effecten meegeven. Partners zoals Lian Li en ThermalTake rusten enkele pc-kasten er ook mee uit. De software die alles aanstuurt (een zogenaamde sdk) is gratis te downloaden voor hobbyisten om mee te experimenteren. Asus is bezig om Aura te laten werken met Philips Hue, zodat je hele kamer meekleurt met je randapparatuur. Steeds meer producten, zoals de Strix Fusion koptelefoon worden uitgerust met Aura. De meerwaarde van meekleurende oorschelpen tijdens het gamen is mij niet duidelijk. Voor streamers kan het een leuke gimmick zijn, maar het is in ieder geval niet praktisch.

Goodies
Het afsluitende onderdeel was de stempelkaartloterij. De inleiding werd gedaan door Kariem van Tricks & Beats. Hij beatboxt en goochelt en laat de zaal versteld staan. Er werden kaartjes getrokken voor willekeurige prijzen. Tussendoor werden er goodies de zaal in gegooid. Helaas werkte de luxe locatie nu weer tegen. Iedereen had namelijk vaste plekken toebedeeld gekregen. Dat betekende dat de mensen op de eerste drie rijen erg verwend werden en de bezoekers op het balkon helemaal geen kans hadden. Gelukkig werd mijn naam toch nog getrokken en ben ik nu de trotse eigenaar van een -pet.

Premium
Natuurlijk moeten we de vraag beantwoorden: was het premium-kaartje de moeite waard? Als je €25,- betaalt en een muis van €54,90 krijgt, dan is het sowieso de moeite waard. Ik heb de rij voor de gratis kaartjes niet gezien, maar de toegangsrij voor de ingang van alle premium-kaarten was indrukwekkend genoeg. Toen de ontvangst ging lopen was je behoorlijk snel binnen (en dus droog). Premium had voor sommige activiteiten aparte rijen, maar die heb ik nergens gezien. De rijen waren dan ook erg kort, alhoewel je overal wel eventjes moest wachten. De lunch was prima, maar niet genoeg voor mijn pens. (Dat zegt meer dan genoeg over het formaat van mijn buik.) Twee gratis drankjes is natuurlijk erg leuk. Een kopje koffie kostte trouwens €2,50 dus dat is weer €5,- die je in je zak kunt houden. Je kon meegebracht voedsel gewoon nuttigen, dus je had hier ook op kunnen besparen. Het is mij niet duidelijk of degenen met premium-kaartjes ook verder vooraan zaten in het theater. Voor de goodiehunt was dat wel een groot voordeel geweest. Al met al kregen de premium-kaarthouders waar voor hun geld, maar iemand met een gratis kaartje en een meegebrachte lunch had niets te klagen.

Asus Event 2017 - Aura

Vergelijking
Asus RoG gaat voor ‘outshine the competition' en dat smeekt natuurlijk om een vergelijking met de andere initiatieven. De computerwinkel Informatique begon in 2013 met een jaarlijks evenement, maar liet vorig jaar verstek gaan. Dit jaar, waarschijnlijk begin november, zijn ze er weer met de Informatique Gaming Days. MSI heeft net haar tweede Fandag gehad en had vorig jaar twee keer een Blogger Gathering. Toevallig ben ik overal geweest, dus een mooi moment om de boel met elkaar te vergelijken.

Je kan alleen niet een simpele één op één vergelijking doen, omdat de doelstellingen bij alle evenementen anders zijn. Informatique heeft het wiel uitgevonden en de rest kon van dit model kopiëren. Ook hebben zij als winkel de minste ruimte ter beschikking. MSI houdt juist van kleinschaligheid en heeft daarom beperkte plekken. Daarnaast verdeelt MSI de activiteiten over twee evenementen. Asus gaat voor groot. Informatique hield het in een magazijn, MSI op hun kantoor en in een oude fabriek. Asus neemt een complete schouwburg. Een opmerkelijk feitje: in iedere goodiebag zat het blad Power Unlimited.

Een overzicht:
(Het evenement dat volgens mij iets het beste heeft gedaan, heeft de informatie in hoofdletters.)

 

IGD

MSI FD

MSI BG

Asus

Locatie

Magazijn

Fabriek

Kantoor

Schouwburg

Bereikbaarheid

Meh

Meh

Meh

Goed

Gratis parkeren

Ja

Ja

Ja

Nee

Nieuwe games

Soms

JA

Nee

Ja

Wedstrijden

Meerdere

MEESTE

Eén

Loterij

Case mods

Enkele

Ja

Ja

JA

Nieuwste techniek

Soms

JA

Ja

Ja

Goodiehunt

Ja

JA

Nee

Ja

Goodiebag (*)

Ja

Ja

Ja

Ja (2)

Workshops

Soms

Nee

Ja

JA

Overklokkers

Ja

Ja

Nee

Ja

Prof eSporters

JA

Ja

Nee

Ja

Virtual Reality

Ja

Ja

Ja

JA

Cosplay

Ja

Nee

Nee

JA

Catering

Basis

Goed

BEST

Beter

         
De beste:

1

4

1

4

(*) Asus had twee verschillende goodiebags. Dit was dus moeilijk te vergelijken. Vooral omdat de premium bag een dure gamingmuis had. Maar de goodiebag van Informatique had de meeste items en de bèta-codes van MSI Fandag waren ook leuk.  

Asus Event 2017 - Slogan

Is het Asus gelukt om de concurrentie de loef af te steken? Moeilijk te zeggen. Asus heeft workshops en presentaties toegevoegd aan het repertoire dat MSI reeds had. Anderzijds had MSI ook lasergamen en zoiets actiefs was er op de andere evenementen niet. Asus had daarnaast als enige een act als Tricks & Beats die de show stal. De tech die MSI toonde was betaalbaarder dan de flitsende creaties van Asus. Asus had dan weer spullen die rechtstreeks van Computex kwamen en dus bleeding edge waren. Nergens waren er lange wachttijden zoals bij First Look. Alle drie waren erg leerzaam, maar Asus had de meeste variatie. Overal was voldoende gelegenheid om zelf te gamen, maar bij Informatique was het soms wel dringen. MSI had de meeste nieuwe games en dit lag aan de timing van het evenement en de samenwerking met Bethesda. Asus RoG had laatst ook een event in de winkel van Alternate. Deze was erg bescheiden in opzet met overklokkers, YouTubers en Counter-Strike: Global Offensive. Het is oneerlijk om dit in het overzicht mee te nemen.

Het heeft met je eigen voorkeur te maken wie je die echte winnaar vindt, maar het is nu echt niet te zeggen. Ook de verschillende categorieën zijn erg arbitrair bepaald. Alle events hebben dus raakvlakken, maar zijn toch echt anders opgezet. Er is voldoende verschil om niet een duidelijke winnaar aan te kunnen wijzen. De vraag is natuurlijk wat Informatique over een paar maanden gaat doen, in welke richting Asus zich gaat ontwikkelen en hoe MSI hier weer op reageert. Asus lijkt van plan te zijn om twee keer per jaar een event te geven. Daarnaast kunnen andere fabrikanten zoals Razer ook mee gaan doen in deze opkomende trend. Volgend jaar wordt het een stuk beter vergelijken, want dan zijn de kleine kinderziektes wel uit de evenementen.

 Asus Event 2017 - Aura Synch

De toekomst
Voor gamers is het alleen maar goed dat er steeds meer events zijn, omdat zij zo de nieuwste games en technieken eerder te zien krijgen en vaak ook kunnen uitproberen. Voor de producenten is het grote voordeel om meteen feedback te krijgen van de consumenten, waarbij de hoop heerst dat ze hier ook daadwerkelijk iets mee doen. Volgens mij is het ook goed dat cosplay nadrukkelijker aanwezig is. Het gamingwereldje heeft veel raakvlakken met andere leuke dingen, zoals LARP, manga, anime, bordspellen, tabletopspellen, series en films. De vraag is en blijft of de evenementen-trend slechts een hype blijkt en zo niet, welke koers er wordt gekozen. Een evenement met games en voornamelijk workshops, of juist de laatste technieken, of misschien creatieve startups.. er is genoeg te verzinnen.

Conclusie
Het was een beetje onwennig voor Asus om zo'n event te organiseren, maar het is echt geslaagd. Het inhuren van acts, de samenwerking met hun partners en de bijzondere locatie waren daarbij doorslaggevend. Nu gaat het erom hoe er een vervolg aan dit initiatief wordt gegeven. Stippelt Asus de eigen koers uit of wacht het af wat de concurrentie gaat doen?

Asus Event 2017 - Poster