Esport Nieuwsoverzicht

Red Bull Strijders – Balls of Steel

Zaterdag 14 april was het alweer de derde keer dat Red Bull Strijders werd gehouden op de gezellige locatie van de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn. Het thema was deze keer ‘Balls of Steel', dus kwamen er allemaal games voorbij met een bal in de hoofdrol. Er werd er gestreden in drie toernooien: Rocket League, NBA 2K18 en Pro Evolution Soccer 2018.

De PES-kampioen van 2015 Damien “Gretoo” Derkink uit Rijswijk komt 0-3 achter in de finale. Onder andere een eigen doelpunt van huidig kampioen Yos “Indominator” Sonneveld helpt Gretoo terug in de wedstrijd en hij dwingt met 4-4 ternauwernood een verlenging af. Die verlenging werd een slachtpartij en Gretoo domineert Indominator met een uiteindelijke 10-4 uitslag. Hiermee wint hij een reis naar het Red Bull E-WKND in Zweden.

Playwithshae met Damien “Gretoo” Derkink

Playwithshae met Damien “Gretoo” Derkink

Het Rocket League- toernooi was geen team-tegen-team aangelegenheid, maar één-tegen-één. Dat zorgde ervoor dat ieder balverlies funest kon zijn. Extra spanning, grote belangen en zweterige handjes geven alleen de esporter met de meest geharde zenuwen een kans om er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Piatrix van Team PU, vocht zich via de verliezersfinale ten koste van Reemo2K (ook Team PU) naar de Grand Final toe. Daar mocht hij aantreden tegen smtx! van, je raadt het misschien al, Team PU. Ze kwamen het publiek tegemoet door het aan te laten komen op een laatste beslissende wedstrijd. Piatrix zette daarin extra druk en pakte met 8-5 de overwinning en daarmee een ticket naar Stockholm in Zweden.

De volgende editie van Red Bull Strijders is op 12 mei met het thema ‘Fight Club II'. De games die worden gespeeld zijn Tekken 7, Super Smash Bros. 4 en Dragon Ball FighterZ. Deelname kost €10,- en je kunt je hier opgeven. Voor bezoekers is de toegang gratis.

 

Nederland boert goed in StarCraft II – NationWars

In het tennis kennen we de Davis Cup, waarbij verschillende landenteams het tegen elkaar opnemen om te bepalen wie dat jaar het beste team heeft. Voor StarCraft II is er iets soortgelijks in de vorm van Nation Wars. Teams uit de hele wereld knokken het online tegen elkaar uit om een beslissende eindstrijd in Frankrijk af te dwingen.

Nederland heeft een dreamteam met Kevin “Harstem” de Koning, Marc “uThermal” Schlappi, Arne “Arnovic” van Dongen en Vincent “Optimus” Klerks als reserve. Natuurlijk hebben we altijd vertrouwen in ‘onze jongens', maar ze zijn nu wel erg op dreef. Na een 4-3 overwinning op de Verenigde Staten, werd Zweden door Harstem persoonlijk met 4-0 van tafel geveegd. In de kwartfinale tegen Noorwegen sneuvelde uThermal en toen mocht Harstem weer aantreden: dat was dus 4-1.

Aanstaande zondag zijn de halve finales op locatie in Frankrijk. Nederland speelt dan tegen Mexico, die dit toernooi ook behoorlijk goed op dreef is. Aansluitend is meteen de finale met een hoofdprijs van $25.000,-.

 

-competitie met fysieke inspanning

Hardwaremerk Cooler Master werkt aan een hipper imago en begint daarom met wekelijkse acties onder de hashtag #MasterTheGame. Door onder deze hashtag grappige of opmerkelijke beelden op social media te delen, maak je steeds weer kans op prijzen. Daarnaast beginnen ze, samen met Aorus, met een nieuw format van esport-toernooien. De wedstrijden worden in beeld gebracht met felle lampen en ieder punt gevierd met rookmachines. Tussen de wedstrijden door worden de esporters gedumpt in een escape room, een airsoft arena of krijgen ze een andere uitdaging voor hun kiezen. Spektakel dus en een fysiek element om de virtuele acties kracht bij te zetten.

De lancering van dit initiatief was op vrijdag de 13e , waarbij influencers als Mathia Koolhout, YouTubers zoals Koolein en esporters waaronder Hearthstone-speler Pim “Monkeloid” van Valkengoed Counter-Strike tegen elkaar mochten spelen. Ze speelden niet in een bekende map van het spel, maar eentje die speciaal is gemaakt. Het was namelijk de airsoft-arena van Paintball World in Arnhem waar het evenement werd gehouden. Na een aantal rondes ging de strijd verder in de échte arena en hier kon iedereen aan den lijve ondervinden dat geraakt worden niet alleen je ego pijn doet. PoeHao kreeg bedenker Jerry Driessen voor de camera om wat toelichting te geven op zijn krankzinnige idee.

 

FIFA eWorld Cup niet in Europese handen

Sinds jaar en dag zijn de Europeanen heer en meester op het gebied van FIFA. De afgelopen 14 jaar was het slechts drie keer een niet-Europeaan die de cup mocht optillen. Het tij lijkt zich te keren.

De Belg Stefano Pinna van ECV Esports heeft de kwalificaties voor de FIFA eWorld Cup gehaald en mocht naar Manchester om zichzelf te bewijzen. Helaas vloog hij eruit tegen de Duitser Philipp “Eisvogel_7” Schermer, die doorging om de beste te worden van alle PlayStation-deelnemers. In de Grand Final moest de Duitser zijn meerdere erkennen in de Saoedi-Arabiër Aldossary “MSdossary7” Mossad van Team Falcons, die reeds de beste was op Xbox One. 

 

 

Virtuele F1 spannender dan ooit

Vorig jaar was de Ziggo F1 eBattle er voor het eerst. Nederland nam het voortouw met de game F1 2017 en had voorafgaand aan elke Formule 1 grand prix een esport-variant. De Formule 1 vond dit een uitstekend idee en heeft het gekopieerd, als hommage zullen we maar zeggen. Zij kwamen met een groot internationaal toernooi waar 60.000 fans aan meededen.

Dit seizoen is het kampioenschap opgedeeld in twee competities: de Pro League en de eBattle Bar. De beste racers van de Ziggo eBattle mogen racen in de Pro League. Ieder ander maakt kans om zich te kwalificeren voor de eBattle Bar. Na elke vijf grand prix's kunnen de beste vijf racers van de eBattle Bar het opnemen tegen de zwakste vijf van de Pro League.

Afgelopen donderdag deed Allert “Matiiz” van der Wal mee met de eBattle Bar en ging overtuigend met de winst er vandoor. Dat was voor de fans enigszins te verwachten: Matiiz eindigde namelijk als zevende (van de 60.000 deelnemers) in de internationale editie van F1 2017. De vraag rest of Matiiz de druk aankan en in de Pro League als publieksfavoriet wel de hoofdprijs kan pakken. Een talent als Jesse “Jemzoh” Post kan het hem behoorlijk lastig maken. Jemzoh finishte dit weekend als eerste in de Chinese Grand Prix op de Pro League.

Het belooft een spannende strijd te worden. Vorig seizoen kwamen de meeste finalisten uit de stal van Team RaceStars. Gezien het feit dat zij het eerste exclusieve esport-race-team van Nederland zijn, is dit niet zo verwonderlijk. De kampioen Justin ‘Bnanaman2' Schiphorst en Matiiz rijden ook onder hun vlag, maar Bnanaman2 doet dit seizoen niet meer mee. Vorige week maakte racer Floris Wijers de stap naar Team Strijders en we merken snel genoeg of dit hem voordeel gaat opleveren.