First Look 2016

First Look is de grootste gamebeurs van Nederland, dus PoeHao was uiteraard aanwezig bij de 2016-editie van dit evenement. 

De eerste indruk
Dit jaar werd ik op weg naar de Jaarbeurs begroet met een folder voor Comic Con in Rotterdam en Amsterdam. Altijd leuk! In de Jaarbeurs aangekomen werd ik meteen erg droevig. Een immense rij wachtte op mij. De vorige keer dat ik naar First Look ging, hadden we vip-toegang en konden we dus eerder naar binnen. Let wel: dit jaar is First Look uitverkocht, dus de rijen waren overal indrukwekkend. Ik sprak iemand met een vip-kaartje die 2,5 uur heeft gewacht om heel even Black Desert Online te kunnen spelen. Degenen met een vip-kaartje krijgen ook goodies mee en daar had het plebs wederom het nakijken. Door alle rijen heb ik deze editie veel minder gezien dan ik wilde. Gelukkig had ik veel eerder gezien op andere gamebeurzen.

Evolvation
Toevallig zag ik Evolvation, een multiplayer arena-ruimteschietspel dat veel lijkt op Dreadnought waar ik een preview voor heb geschreven. Evolvation is meer geënt op de snellere actie. Net als in Dreadnought kun je jouw schepen aanpassen met modules en zijn er tiers. Maar in tegenstelling tot Dreadnought is dit geen free-to-play game. Je betaalt voor de game en weet dus meteen wat je krijgt. Je hebt klassen, zoals Highspeed, Support, Fighter, Stealth en Tank. De AI vult dynamisch het veld op met bots als je dat wilt en past zich aan jouw speelniveau aan. Je kan dus altijd snel een potje knallen. First Look 2016 - Evolvation

Marooners
Volgende punt op de agenda was Mario Party Marooners, waar we met meerdere man head-to-head konden. De games volgden elkaar snel op, en deden een stukje aan WarioWare denken, alleen dan zonder de creatieve en ietwat over de top minigames. We renden onder andere weg voor een bal waarbij we hindernissen moesten ontwijken, muntjes verzamelen, nog meer muntjes verzamelen en nog meer muntjes verzamelen. Het voelde alsof we Mario Party aan het spelen waren, maar dan zonder enige moeite voor daadwerkelijk leuke mini-games. 

Tekken 7
We mochten ook Tekken 7 uitproberen. Dat was erg bevredigend. Een pre-alfa versie van Tekken 7 draaide op pc's en af en toe liep de game vast. We konden een aantal levels van het verhaal spelen, een paar levels arcade en natuurlijk versus. Het zag er grafisch spetterend mooi uit. Er zijn een aantal nieuwe personages en bekende combo's zijn weer op de schop genomen. Ik moet nog steeds erg wennen aan de rage arts en rage drive om uit te voeren en te blokken. Ik heb hier nog geen mening over. In de verhaalmodus kon je alleen kiezen om te spelen als Akuna of Heihachi. Misschien kan je in de volledige versie ook met anderen spelen.

De omgeving kun je in beperkte mate betrekken bij het gevecht. Wat dat betreft zijn we verwend met Mortal Kombat X en Injustice. Ik heb geen Tag Team-mogelijkheid gezien, maar wat niet is, daar kunnen we altijd nog op hopen. Er zijn nog steeds geruchten op het web over de terugkeer van Tekken Ball, maar we moeten wachten tot 2017 voordat we meer duidelijkheid hebben.

Nacon Alpha Pad
Je kon alvast Counter Strike spelen met de Nacon GC-400ES Alpha Pad, waar we reeds een preview over schreven. Omdat het een beurs is, kon je de software niet gebruiken om alles in te stellen op je eigen voorkeur. De Alpha Pad lag lekker in de handen, bleef koel (en dus niet zweterig) en reageerde soepel. De Pad mocht voor mij iets zwaarder, maar zoals verwacht mocht ik dit niet tweaken. De verwachte leverdatum is 28 oktober en dan volgt er vanzelf een review hier op Fok!

Extreme game-pc's
De brute over-the-top pc's waren ook aanwezig om lekker op te kwijlen. Media Markt had een grote stand met een leuke originele setup. De HP OMEN X 900-043ND is een kubus op z'n kant met een ademende led-omlijsting. Het scherm heeft inderdaad twee Bang & Olufsen boxen eraan vastzitten. Helaas is er geen versie met losse boxen, maar voor nog geen €800,- mocht je deze monitor meenemen. Eerlijk is eerlijk, ik heb deze prijs later niet meer kunnen verifiëren op de site van Media Markt, dus misschien was het een beursaanbieding of heeft de medewerker mij per ongeluk de verkeerde prijs doorgegeven.
Asus had twee Gamingpc's laten bouwen en de bijbehorende prachtmonitor was te winnen voor alle bezoekers van First Look 2016.  Ja, de monitoren van zowel Media Markt als Asus zijn 34” en curved, maar de Swift Curved PG348Q Gaming Monitor is ook nog over te klokken tot 180Hz. De custom pc met de waterkoeling heet L3p Tou en is hier in volle glorie te bewonderen.

Games streamen
Wil je graag gamen en kun je moeilijk kiezen? Gamingplatform Utomik laat je meer dan 340 indies streamen naar je pc. Ze hebben een techniek waarmee je vanaf slechts 200MB op je harde schijf al toegang tot de volledige game hebt met alle grafische toeters en bellen.

Zelfs op de betreurenswaardig slechte wifi van Jaarbeurs Utrecht konden we Darksiders binnen een minuut spelen. Sommige games vragen een grotere buffer, maar de grafische kwaliteit is absoluut top. Er is absoluut geen lag in de besturing en je hebt echt de volledige game. Bij mijn uitgebreide tests heb ik één keer meegemaakt dat het geluid in een cutscene bleef hangen, omdat de game op de achtergrond aan het laden was. Dit kan aan de game liggen of de service. Na deze glitch draaide alles weer prima door. Utomik richt zich voornamelijk op de betere indiegames. Een korte blik toont Deponia, The Cave, Magicka, Overlord – Raising Hell, Bound by Flame, Evoland II en Sonic. Het aanbod varieert heel sterk, van casual en RPG tot FPS en Platformers. Er wordt een launcher geinstalleerd op je pc met een overzichtelijke gebruikersvriendelijke interface. De oudere games zijn niet zo interessant, maar de meer recente games draaien zonder problemen zelfs op widescreen opstellingen. Ik ben aangenaam verrast door deze streaming service. Het is relaxed om snel even een game te proberen die je nog niet hebt of om eens iets anders te spelen. De bibliotheek wordt constant uitgebreid, dus het ziet er echt veelbelovend uit.

Utomik is nog in open bèta en daarom kost het slechts €5,99 per maand. Na de bèta stijgt de prijs naar €10 per maand. Je zit niet vast aan een abonnement en kan alles stopzetten wanneer je wilt. Om je met de service kennis te laten maken, kun je via de website jezelf opgeven voor 14 dagen gratis Utomik. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

Snel gamers vinden
Heb je moeite om een team samen te stellen op jouw niveau of gewoon behoefte hebben om gamers te ontmoeten, dan kun je terecht bij de GamingHub. Deze service is nog in een zeer pril pre-alfa stadium, maar heeft ambitie, potentie en genoeg leuke ideeën. Je geeft je op via de website en kijkt bij het platform van je keuze, dus pc, PlayStation 4 of Xbox One. Dan kies je je game en zet een berichtje neer voor anderen. Er komen ook forums, vraagbaken en privé-chat, maar zoals je ziet zijn ze net begonnen. Het is een leuk idee en met genoeg gamers die meedoen ook erg tof. Voor gamers die een team zoeken in Call of Duty, die willen meedoen aan evenementen of gewoon willen kletsen kan het handig zijn.

First Look 2016 - GamingHub

Bioscooptheater
Er was ook een theater waar je presentaties kon zien en vragen kon stellen aan bekende personen. Ik ging naar de presentatie van Dishonored 2, waar een missie werd gespeeld waarin een kunstenaar bevrijdt moest worden van een maffe uitvinder. Daarna kreeg ik een kort stukje te zien van een ander level vol verschillende soorten vijanden. 

Er was ook een presentatie van Watch_Dogs 2 met een blik wat er allemaal verbeterd is. We kregen eerst een aantal trailers te zien en toen gelukkig gameplay. Chicago is ingeruild voor San Francisco, ctOS heeft een upgrade gehad naar versie 2.0, Aiden Pearce is vervangen door Marcus Holloway en underground hackersorganisatie DedSec heeft wat nieuwe leden. Je kunt nu ook auto's hacken op afstand en ze als een radiografisch speelgoedautootje besturen. Ook werden ons twee nieuwe gadgets getoond: een drone waarmee je de boel kan verkennen, objecten op afstand kunt hacken en vijanden in kaart kunt brengen en een kleine robot die door gaatjes kan crossen, zaken kan oppakken voor je, knoppen bedienen en waar je uiteraard ook mee kunt hacken. Deze twee nieuwigheidjes geven je de mogelijkheid om Watch_Dogs 2 ook volledig sluipend uit te spelen. Het is niet makkelijk, maar het kan. Ik vond altijd al de grote tegenstelling tussen het stiekeme digitale inbreken en het brute directe geweld in het eerste deel erg bevreemdend. Marcus heeft ook een heleboel emoties en acties die je kunt uitvoeren naar NPC's. Je kan ervoor kiezen iemand te complimenteren, beledigen of gewoon een dansje te doen. Je kunt ook iemands profiel hacken en wijzigen zodat deze persoon opeens gezocht wordt door de politie. Ook heeft Watch_Dogs 2 meerdere bendes die je tegen elkaar kunt opzetten om er als lachende derde met de buit vandoor te gaan. Binnenkort hebben wij meer informatie over Watch_Dogs 2, dus houd FOK! in de gaten.

Comic Artist Avenue
Dit jaar waren er ook weer comic artists aanwezig. Je kan merchandising kopen, schetsen laten maken en met ze op de foto. Daarnaast is het ook mogelijk een project te steunen. Els Decker is bijvoorbeeld bezig met de strip Ghosts of the Mangrove, die je kunt steunen via Patreon.

First Look 2016 - Els Deckers

Shopaholics
Er waren ook stands vol met posters en prullaria voor de connaisseur. Natuurlijk waren er veel prijzen zwaar aangedikt voor de beurs, maar de scherpe koopjesjager kon ook echte koopjes vinden. Wat dacht je van drie posters vinden voor slechts €5,- of originele Witcher-figurines voor maar €39,- per stuk? Ook was de bekende casemodder Femke Toele van FAT aanwezig om een case te maken. Wij hopen binnenkort een special met haar te plaatsen.

Lootchest
Op gamebeurs Indigo kwam ik het fenomeen lootchest reeds tegen. Tegen een vast bedrag per maand ontvang je een doos vol met goodies. Er kan van alles in de lootchest zitten, dus je hebt iedere maand een verrassing. Natuurlijk zitten er ook producten bij waar je niets mee hebt, maar je hebt in ieder geval altijd kleine kadootjes om weg te geven. Voor First Look was er een speciale lootchest samengesteld en om jullie te tonen wat je kunt verwachten heb ik deze voor €25 aangeschaft. Kijk zelf of je het de prijs waard vindt.

Met de klok mee:

  • Titans vinyl Nathan Drake van Uncharted
  • Holografische plaat van The Joker uit Suicide Squad
  • Super Mario-dekentje
  • Pak speelkaarten van Batman v Superman: Dawn of Justice
  • Super Mario-kettinkje met sticker
  • Vijf vinyl stickers van Iron Man
  • Star Trek ‘captain rank' speldje (van de filmreeks)
  • Grote mok van The Hobbit

First Look 2016 - Lootchest

 

Conclusie Poe Hao
Ik heb op deze First Look qua games weinig interessante zaken gezien. Veel games had ik reeds op andere beurzen gezien en Black Desert Online is bijvoorbeeld al sinds maart dit jaar uit. De rijen waren afschuwelijk lang. Horizon: Zero Dawn is de reden dat ik een PlayStation 4 heb aangeschaft, maar ik weiger om meer dan twee uur (!) in de rij te staan voor een game. Om te weten dat je ook met een vip-kaartje uren aan het wachten bent, is niet erg geruststellend. Er waren zeker wel leuke dingen te zien en te doen. Het theater met presentaties en trailers was een feestje, ondanks de rij. -toepassingen uitproberen, Airsoft spelen, hardware uitproberen, case modders in actie zien, dat was zeker de moeite waard. Er waren ook winkels zoals de Media Markt aanwezig met wederom vreselijke wachtrijen voor de kassa. De kleine stands waren voor een verzamelaar zeker de moeite waard. Mocht ik nog een keer naar First Look gaan, dan staan de games voor mij niet bovenaan mijn lijstje, maar juist het hele randgebeuren.

First Look 2016 - Logo