MSI Blogger Gathering

is bezig met een aantal spannende producten en wilde dat graag aan pers en sociale media tonen. Daarom was er een MSI Blogger Gathering in het kantoor van uitgever Reshift. Zij zijn bekend van bladen als onder andere Power Unlimited, ComputerTotaal, PCM, InsideGamer en Zoom. PoeHao was er om de hardware uit te proberen en een paar workshops te volgen.

MSI stalt uit

De ruimte was gevuld met pc's, laptops, , een koelkast met verfrissingen en volop heerlijke broodjes. Er was genoeg te zien, maar ik ben tijd kwijtgeraakt met een vroege Dishonored 2 die aanwezig was. Andere games waren onder andere HitmanDoom en Job Simulator.

MSI speelruimte

Gamen bij MSI

MSI showcase

Mannequin-challenge

Workshops
Voor de geïnteresseerden was er ook een workshop van Jan Meijroos over hoe je het beste (p)reviews schrijft. Dat was erg boeiend, want het is leuk om eens te horen hoe anderen het aanpakken.  

Workshops

GT73: notebook met twee videokaarten
De technische man van MSI, Peter de Jager, haalde een GT73 VR 6RE Titan SLI  notebook uit elkaar en vertelde hoe de hardware is afgesteld om een constante topprestatie te leveren. De GT73 is het kleine broertje van de GT83. Als de GT73 al pure overkill is, dan begrijp je dat de specificaties van een GT83 echt van de zotte zijn. Om tegenwoordig lekker en relaxed te kunnen gamen op een full HD scherm heb je een GTX 1070. De GT73 heeft er twee in SLI. Natuurlijk zit er een Skylake processor in: een i7-6820HK, die je tot boven de 4GHz kunt overklokken. Het interne geheugen bestaat uit 16GB aan DDR4 geheugen, draaiend op 2400GHz. Je kunt in totaal 64GB in de GT73 proppen, mocht je dat nodig achten.

Voor een vlotte Windows-ervaring is een SSD erg fijn. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. MSI koos er voor om een M.2 NVMe SSD te gebruiken. Kenners weten dan dat er niet genoeg ‘lanes' over zijn om de M.2 met volle snelheid aan te sturen. MSI lost dit probleem op met meer overkill: twee M.2 SSD's in RAID 0 (of super RAID 4, welke naam je leuker vind). In totaal heb je hiermee 512GB ruimte op je C-schijf. Je Windows 10-besturingssysteem start op in anderhalve seconde. Natuurlijk is er ook ruimte voor een harde schijf om je overige data op te slaan. MSI levert er een 1 terabyte harde schijf bij.

Het typen gaat met een SteelSeries toetsenbord met RGB ondersteuning in drie zones. Helaas is het dus niet mogelijk om een ripple-effect te geven als je typt, maar breathing is geen probleem. Langs de randen van iedere toets schijnt het licht door. Dit heeft een mooi subtiel effect, maar ik zie zelf geen meerwaarde om het symbool op de toets zelf niet te verlichten. Misschien dat het zo rustiger is voor je ogen, maar het is opmerkelijk. Ook is het geen mechanisch toetsenbord, maar dat was te verwachten. Voor liefhebbers van mechanische toetsenborden op hun notebook is er onder andere de GT80S 6QE Titan SLI.

Maar de reden waarom mensen kiezen voor een GT73 is uiteraard de grafische pracht. Twee keer een GTX 1070 in een notebook is nogal wat. Wat het verschil maakt tussen een grafische kaart in een desktop en eentje in een notebook is de koeling. MSI gebruikt twaalf heatpipes om de boel een beetje koel te houden. Dat lukt dan ook prima, maar de prijs is het geluid. Een desktop grafische kaart is een stuk stiller.

Binnenkant van GT73

Al deze power moet ook weer ondersteund worden en de GT73 is absoluut geen zuinige jongen. Je hebt twee voedingen die allebei tegelijk dit beest van stroom voorzien. Zonder stroom kun je ongeveer een uurtje voluit gamen en dan is het feest voorbij. Frans Timmermans is er in ieder geval niet blij mee.

Wat moet je met zoveel kracht en snelheid? Zoals ik al eerder zei heb je aan één GTX1070 ruim voldoende om lekker te gamen op een full HD scherm. De standaarduitvoering heeft eentje van 120 Hz. Je kunt zonder moeite een 4k-scherm aansluiten, ook met Thunderbolt als je dat wenst. Wat praktischer lijkt is upgraden naar een ingebouwd 4k-scherm. Als je toch bezig bent, doe het dan goed. Dankzij de twee GTX1070's kun je soepel in 4k gamen. Voor sommige mensen is dit niet genoeg, want vaak genoeg blijven twee GTX1070's in SLI hangen rond de 50 FPS. Wie echt altijd ten minste 60 FPS wil halen op 4k, die neemt uiteraard de GT83 VR 6RF Titan SLI.  Hieronder is een impressie van de workshop te zien.

Aegis Ti: overkill
Ik kreeg Peter ook zo gek om de Aegis Ti open te maken. Meteen volgde een hele stroom weetjes, die ik heb vastgelegd. Kwijl mee op dit gamingmonster, waar niemand van kan zeggen dat het nodig is, slechts dat je het wilt.

VR One: draagbare VR
Er was ook een primeur. We mochten de MSI VR One uitproberen. Dit is een draagbare pc die krachtig genoeg is om HTC Vive aan te sturen. Je kunt dus draadloos in VR rondbanjeren en hebt niet meet het gevaar dat je over draden struikelt. Nadeel: de batterijen houden het maar anderhalf uur uit. Dat komt onder meer omdat de VR One ook stroom moet leveren aan de Vive. Het opladen kost je ongeveer twee uur en dat is spijtig. Natuurlijk kun je ook alsnog met een draadje verder gamen in VR, maar dat is uiteraard niet de bedoeling. De VR One heeft een i7-6820HK processor, net als de GT73 notebook. 16GB aan DDR4, een GTX 1070, SSD van 512 GB en alle poorten die je nodig kan hebben. Het geheel weegt 3,6 kilo en heeft dus geen toetsenbord of monitor. Pittig prijsje, maar wel veel gemak. Dit is de eerste draagbare VR-oplossing voor Oculus Rift of HTC Vive en dat kost nu eenmaal iets extra's. De Vive One kost ongeveer €2300,-, maar de prijs gaat vanzelf zakken.

MSI VR One

Rondleiding
Natuurlijk mochten we ook nog mee met de rondleiding door Reshift. We werden rondgeleid door een enthousiaste Michiel Verheijdt die de kantoren van de verschillende bladen liet zien. Ook konden we een kijkje nemen op de plek waar alle Power Unlimited-filmpjes worden opgenomen. Kleiner dan je verwacht, vol met heel leuk speelgoed voor grote mensen. Overal waren promo's, goodies en posters te zien. Erg tof om eens achter de schermen te kijken.

Reshift rondleiding