N-iX doet veel

18 september 2018 | 13:00

To read this article in English click here

Eén van de bedrijven die aan de wieg stond van IT Arena is N-iX. (Hun naam is behoorlijk geinig in het Nederlands, maar dat was natuurlijk nooit hun intentie.) Tijdens onze reis in Oekraïne gingen we ook bij hen op bezoek om te kijken wat er nu allemaal gebeurt.

N-iXN-iX - kantineN-iX - fitnessN-iX

Outsourcing
N-iX is een groot bedrijf, dat gespecialiseerd is in outsourcing. Dat betekent in hun geval dat zij onder andere software maken in opdracht van andere bedrijven. Natuurlijk zijn wij niet geïnteresseerd in de saaie pakketten, maar in de games en N-iX heeft die ook.

Virtueel American Football
Game en regisseur Daniel Poludonnyi maakt ons wegwijs in het grote pand. We worden meteen meegenomen naar de -ruimte waar er hard wordt gewerkt en getest. In opdracht van American Football-teams uit de Verenigde Staten programmeert N-iX een virtueel trainingsprogramma voor quarterbacks om de ‘bal' zo goed mogelijk te gooien: QBSIM. Er is in een donkere ruimte een groot net gespannen om de bal tegen te houden. De bril en de bal hebben reflecterende plakkertjes, zodat de camera's steeds bij kunnen houden waar en in welke positie ze zijn. Een leuk chauvinistisch detail: N-iX gebruikt de handschoenen van Manus VR uit Nederland voor hun testopstelling. Dat geeft maar weer aan hoe bekend ‘onze techniek' is.

N-iX - QB SIMN-iX - QB SIMN-iX - QB SIM

Vooruitkijken onder stress
Ik mag het ook eens proberen en het is behoorlijk lastig. Het programma is namelijk bedoeld om de werkelijkheid na te bootsen en een horde aan kleerkasten die zeer gemotiveerd op je af komen rennen zorgt niet bepaald voor dat innerlijke rustmoment om de bal de juiste ‘curve' te geven. Je werpt namelijk niet een bal naar een andere speler, want dat schiet niet op. Je werpt dat rare ei naar een plek waar jouw medespeler vrij kan komen te staan. Omdat het hele veld in beweging is, is dit best lastig in te schatten. Ik kan zeggen dat ik behoorlijk goed mijn werk kan doen, als er geen tegenstanders zijn. Met andere woorden: ik ben een belabberde quarterback, die nog wat training kan gebruiken.

QB SIM - gif

Snel opnieuw
Coaches kunnen met een app hun strategieën invoeren en deze worden zo meteen getest. De rest van het team kan meekijken wat er gebeurt in de simulatie en waarom zij een bepaalde kant op moeten rennen. Het is in virtual reality natuurlijk veel makkelijker om dezelfde situatie te recreëren, dan om alle spelers weer op hun plek te laten staan.

Teleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iXTeleport Battle VR-iX

Schieten in VR
N-iX maakt ook zelf virtual reality games. Teleport Battle VR-iX is een multiplayer shooter ontworpen voor HTC Vive. Er is een veld vol pilaren hoog in de wolken en je kan teleporteren van de ene naar de andere pilaar. Verder heb je een toverstaf, waarmee je pilaren stuk kan schieten. Als je de pilaar onder je tegenstander vandaan kan schieten, dan heb je gewonnen. Na een aantal rondes had ik de tactiek eindelijk door: vooruitkijken. De pilaar onder de ander vandaan schieten is lastig, omdat deze op het laatste moment kan teleporteren. Daarom moet je de pilaar vernietigen waar je van denkt dat hij heen wilt.

Reclame in games
In Teleport Battle is ook hier en daar reclame te zien. Dat heeft weer te maken met het Zweedse bedrijf Advrty: zij verkopen reclames in virtual reality-games. Op deze manier kunnen ontwikkelaars games gratis of onder de kostprijs aanbieden en kunnen adverteerders op een andere manier hun doelgroep heel specifiek bereiken. De reclame mag natuurlijk niet storen in de gameplay en ook niet opdringerig zijn. De balans vinden waar en wanneer reclame acceptabel wordt gevonden door gamers is lastig en vergt veel onderzoek.

360 graden achtbaan
Een project waar N-iX ook aan werkt, maar wat ik helaas / gelukkig niet kon testen was een virtuele achtbaan, die 360 graden rond gaat. Het creëert een unieke ervaring voor de bezoekers en het kost erg weinig ruimte om op te stellen. Wat natuurlijk het briljante van dit concept is, is dat je ,eerdere programma's kunt aanbieden met precies dezelfde apparatuur. Een liefhebber kan dus drie keer achter elkaar in de Hurricane stappen en drie verschillende ritjes voor haar kiezen krijgen.

N-iX

Groot en breed
De game-afdeling van N-iX is slechts een klein onderdeel van het hele concern. Ze zijn verder gespecialiseerd in big data, cloud-oplossingen, artificial intelligence, luchtvaart, blockchain en nog veel meer. Ze ondersteunen ook de universiteit van L'viv met vakkennis en geven hun inzichten waar er onderzoek nodig kan zijn. Veel studenten lopen dan ook stage bij N-iX. Ze zijn er natuurlijk  ook bij tijdens IT Arena.