RuneFest 2017

Afgelopen week was het jaarlijkse RuneScape-festival genaamd RuneFest. Ik had de mazzel dat ik namens FOK! de sfeer mocht proeven. Dit is een uniek evenement, vooral als je het vergelijkt met andere gamer-georiënteerde bijeenkomsten. Hieronder kun je ons filmpje zien van RuneFest.

Van tevoren kon je de RuneFest-app downloaden. Daar stond het programma, waren de livestreams te zien, was een plattegrond en kon je jouw score bijhouden. Daarover later meer.

RuneFest - App

Bij aankomst krijgt iedereen een tas met goodies en een stel kaartjes die je om je nek kunt dragen. Deze kaartjes stonden vol nuttige informatie, zoals het programma, de plattegrond en het WiFi-wachtwoord. De goodies waren onder andere de originele soundtrack van RuneScape op cd, een groot RuneScape-notitieboek met bijbehorende pen vermomd als een houten stok en drankbonnen voor de after-party. Je kon ook meteen een flesje water meenemen voor de dorst. Gek genoeg waren er genoeg mensen die binnen tegen betaling opnieuw een flesje water kochten, terwijl ze buiten gratis werden uitgedeeld.

RuneFest - Publiek

Allereerst valt je op dat het publiek erg gemengd is. Er zijn niet alleen jongemannen met brillen, een lichaam dat weinig beweging krijgt, een huid die smeekt om zonlicht en een buik die de kant van Obelix opgaat. Hier komen ook jongedames, opa's, oma's en afgetrainde Adonissen. Tegelijkertijd zijn er opmerkelijk weinig personen onder de 17 jaar aanwezig. Dat RuneFest echt anders is, merk je ook aan de . Hier zijn geen halfnaakte elfjes, opgepompte decolletés, strakke latexpakjes en vuurrode lippenstift te vinden. Wel zijn er genoeg mannen die ook van verkleden houden en overal is er een stoere ridder te zien.

Mini-games
Jagex zorgde ervoor dat iedereen genoeg te doen had. Er waren overal activiteiten te vinden die met RuneScape te maken hadden en waarmee je een skill chip kon verdienen. Een skill chip lijkt verdacht veel op een casinomuntje, maar met RuneScape-afbeeldingen. Verreweg het leukste onderdeel vond ik ‘Hunt the J-Mod'. De moderators van de game worden Jagex mods, oftewel J-Mods genoemd. In de tas die je bij binnenkomst kreeg zat ook een lijst met 42 J-Mods erop met erachter een kleine opdracht. Zo moest je bij Mod Babsi je slechtste danspasje laten zien, Mod Flux wilde weten wat voor wapen in het originele logo zat, Mod Pingu wilde Penguin-geluiden horen en Mod Lee M wilde gewoon een high five. Als je de opdracht had gedaan, dan tekenden zij deze af op je lijst. Je had er slechts tien nodig voor een skill chip.

RuneFest - Skiil Chips

Andere opdrachten waren een natte spons gooien naar een Mod in een schandblok, proberen te scoren bij een keepende Mod, botten opgraven en weer begraven in het zand, legpuzzels oplossen en natuurlijk een pinguïnjacht. De pinguïns waren behoorlijk lastig te vinden en naast hen was een letter. Als je alle letters verzameld had moest je er een bekend begrip uit RuneScape van maken.  

RuneFest - Penguin

Merchandising
Er was ook merchandising te koop en voor hele leuke prijzen. Een RuneScape-mok was nog geen €8,-, een T-shirt kostte €17,- en een hoodie was net geen €30,-. Ik betaal meer voor mijn kleding zonder enige opdruk. Niet alles was goedkoop. Je kon ook foto's laten maken van jezelf met RuneScape-attributen. Het afdrukken hiervan kostte €14,-, evenveel als een leuk doosje om je skill chips in op te bergen. Ook waren er slechts twee posters te koop en geen een met mijn geliefde Ariane.

RuneFest - Bloemen

Aankleding
Bij ieder festival is een juiste aankleding belangrijk om sfeer te creëren. Jagex wilde in het kader van de Unfinished Business terug naar de kern van RuneScape. Overal waren kleine hints naar de game te vinden en waren objecten uit RuneScape op schaal nagemaakt. Zo waren er bijzondere bloemen, hele bekende boekenkasten, de juiste lampen en typerende bruggetjes. Er waren stukjes van Lumbridge, Varrock en Al Kharid nagebouwd, hier en daar was livemuziek, jongleurs en cosplayers maakten het geheel helemaal af.

RuneFest - Dorpen

Activiteiten
Je kon ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld RuneScape op mobiel. Ook was er een -game uit te proberen, kon je RuneScape spelen op de aanwezige pc's en meedoen aan de lore-marathon. Nieuw was de dark room (nee, niet zo een), een interactief tekstavontuur, waar het publiek verhaalsuggesties kon roepen naar de verteller op het podium.

RuneFest - Mobiel

RuneFest - Mobiel inteface-idee

Deadman Tournament finale
De finale van de -variant van Old School RuneScape kreeg een onaangenaam staartje. Er was namelijk valsgespeeld op een wel heel smerige wijze. Lees daar meer over in deze special.

RuneFest - Gamen!

Presentaties 
Een groot onderdeel van de dag bestond uiteraard uit presentaties van alle nieuwe zaken die Jagex in RuneScape gaat stoppen. De presentaties werden goed bezocht. Lees alles over de belangrijkste onthullingen hier en de achtergronden in ons interview met Jagex.

RuneFest - Varrock Zaal

Golden Gnomes
Aan het eind van de middag werden de Golden Gnomes uitgereikt: prijzen voor bijzondere fans. De categorieen liepen uiteen van streamen, video tot cosplay, art en community. Twee winnaars wil ik er even uitlichten. SirPugger maakte de hilarische video waarin hij deed alsof hij een meisje was en zichzelf verhuurde als ‘tijdelijke vriendin'. Hij won hiermee Video van het Jaar. Nee, een Amerikaans bedrijf had dit soort vermaak nooit gekozen. Ja, daarom is Jagex nog steeds zo populair.

 

De winnaar van de Beste Cosplay was Dewydd met een prachtig kostuum van Wizard Chambers. Pas tijdens de speech had ik door dat het een meisje was. Toen ik haar later aansprak bleek ze nog Nederlands te zijn ook. Kijk voor meer cosplay op de volgende pagina.

RuneFest - Winnaar Dude

Broers Gower 
Ik kwam ook de broers Andrew en Paul Gower tegen. Andrew verzon het concept van RuneScape en samen met onder andere Paul heeft hij de game ontwikkeld en er een succesverhaal van gemaakt. Nu werken zij beiden aan de science fiction arena strategiegame SolStrike. Het is nog in een vroeg stadium en desgevraagd lieten ze weten pas een releasedatum te laten weten als ze een stuk verder zijn. Omdat ze beiden zo bekend zijn in de gaming-wereld, zijn de verwachtingen ook hooggespannen. Het is logisch, dat ze dus extra terughoudend zijn.

RuneFest - Broers Gower

 

RuneFest was een hele belevenis. Zoals op ieder festival is het onmogelijk om alles te zien en te ervaren, omdat je maar op één plak tegelijk kunt zijn. Wat ik heb kunnen zien was erg tof en zeker de moeite waard. Voor een fan van de game is het absoluut een aanrader om dit een keer te hebben meegemaakt.

RuneScape - Poster

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay
Winnares Plushie Tum (rechts) – Most Creative Cosplay

 RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

 RuneFest - Cosplay

 RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

 RuneFest - Cosplay

 RuneFest - Cosplay

 RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay

RuneFest - Cosplay
Winnares Dewydd (rechts) – Best Cosplay

 

Related Images: