RuneScape – Onthullingen

Dit weekend was RuneFest: het feestje dat ontwikkelaar Jagex ieder jaar organiseert voor de spelers van de MMORPG's RuneScape en Old School RuneScape. Het was groter dan ooit tevoren en Jagex had weer wat onthullingen aan de fans.

Menaphos
Deze zomer kwam de uitbreiding Menaphos uit. Helaas was dit niet een groot succes. Menaphos was voor de mid-level gamers en de fans wilden juist een high level uitbreiding. Daarnaast kwam Menaphos over als heel veel grinden, veel herhaling, de beloningen vielen tegen en de mini-game Shifting Tombs was niet populair. (Ik vond Shifting Tombs wel leuk, maar ik ben duidelijk in de minderheid.) Jagex besloot daarom de community nog meer te betrekken bij de plannen. Het idee om iedere paar maanden een uitbreiding toe te voegen is dus losgelaten.

Unfinished Business
Jagex zette verder een initiatief op genaamd Unfinished Business: alle verbeteringen die door de jaren heen waren beloofd, moesten worden nagekomen. De fans konden aangeven wat zij belangrijk vonden en die specifieke kwesties kregen voorrang. Een aantal vernieuwingen waren voordat Menaphos uitkwam reeds in werking gezet en Jagex besloot deze ook af te maken. Het zou zonde van de tijdsinvestering zijn geweest om deze projecten te laten vallen. Fossil Island voor Old School RuneScape is bijvoorbeeld al uitgevoerd. Sommige zaken zijn vast aangekondigd, zoals RuneScape en Old School RuneScape kunnen spelen op je mobiel. Vorig weekend was een dubbel XP-weekend en hier waren reeds meer blauwdrukken beschikbaar voor de spelers om apparaten te maken met de Invention-skill.

Mobiel
Tijdens RuneFest konden de fans en pers RuneScape en Old School RuneScape vast uitproberen op Android-telefoons en tablets. De user interface was nog niet compleet aangepast voor smartphones, dus het was af en toe behelpen. We konden wel vast zien hoe de interface er waarschijnlijk uit gaat zien. Old School RuneScape heeft de minste aanpassingen nodig en deze versie komt dan ook dit jaar nog uit. RuneScapeop mobiel is pas in 2018 beschikbaar.

Gameplay
Beide games zagen er top uit en draaiden zonder lag. Het was een fijne en soepele ervaring. Om iedereen duidelijk te maken dat het geen gimmick was, konden de spelers inloggen met hun eigen account en verder gaan waar ze gebleven waren. Vechten was lastiger, omdat je geen toetsenbord hebt om meteen op een toets te drukken voor een specifieke toverspreuk. De ontwikkelaars overwegen dan ook een contextgerelateerd snelmenu voor gevechten.

Afbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op Twitter

Als je de linkermuisknop na wilt doen, dan tik je op het scherm. De rechtermuisknop activeert pas als je langer op een plek drukt. Dat maakte praten met een NPC geen probleem, zolang deze niet rondliep. Je kan in een menu wel de knoppen omdraaien, maar dat is nog omslachtig. Ik ben wat RuneScape betreft een casual speler. De serieuze fans hebben tijdens RuneFest meerdere boss fights gewonnen met mobiel. Dat was weliswaar in groepsverband, maar ik doe het ze niet na (ook niet met een muis en toetsenbord). Deze innovatie maakt het voor gamers als ik die doorgaans alleen RuneScape spelen, aantrekkelijk om Old School RuneScape ook eens te proberen. Het is namelijk een complete MMORPG op je mobiel met alle functionaliteit die je hebt met je pc.

Dimension of the Damned
Tijdens interviews met fans vroeg Jagex welke games er nog meer door hen werden gespeeld. Wat vaak naar voren kwam was de zombie-modus in Call of Duty. Daar wordt dan ook op ingespeeld. Volgende maand komt er tijdelijk een nieuwe spelmodus bij voor de gratis en betalende spelers: Dimension of the Damned. Je gaat door een portal naar een parallel universum, waar je golven met zombies moet zien tegen te houden. Het zijn allemaal verschillende typen zombies en bazen die voorbijkomen. Dit is onmogelijk om te overleven als een doorsnee personage, daarom zijn meteen al je skills gemaximaliseerd als je aankomt in deze dimensie. Je kan ook een stel vrienden meenemen en tussen de golven door heb je gelegenheid om barricades op te werpen. De beloningen die je kunt verdienen zijn onder andere punten. De spelers met de meeste punten gaan in het afsluitende weekend met elkaar de zombies te lijf. Hier heerst permadeath, dus aan het eind van het weekend is meteen duidelijk wie er heeft gewonnen. Tussen 16 en 28 oktober kun je genieten van Dimension of the Damned.  

Overige aankondigingen
Er was nog een heleboel kleiner, maar toch zeer interessant nieuws te melden. In het verleden werden alle ideeën tijdens RuneFest gewoon gedeeld met de fans, wat hen uiteindelijk veel teleurstellingen opleverde.

Dit jaar waren er alleen realistische verwachtingen voor het aankomende half jaar voor RuneScape en de plannen voor het komende jaar voor Old School RuneScape. De krenten in de pap komen in vogelvlucht hier voorbij. Het publiek reageerde redelijk gelaten op de aankondigingen. Enerzijds was dit omdat ze gewend zijn aan grootse zaken en niet aan een realistisch beeld. Anderzijds was er de avond voor RuneFest (en ook erna) een groot feest. Aan de ogen van de meeste bezoekers te zien was het erg laat geworden.

Slecht Nieuws
We beginnen meteen met een domper, want dan hebben we het maar gehad. De meest aangevraagde verbetering in de game is een beter banksysteem. Op het moment is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je spullen in de bank te vinden met filters. Deze verbeteringen laten langer op zich wachten. Die ontwikkelaars die onder andere werken aan de mobiele variant zijn namelijk dezelfde die het banksysteem moeten pimpen.

Enquête
Het enquête-systeem dat Old School RuneScape heeft, wordt in de toekomst ook geïmplementeerd bij RuneScape. Dit houdt in dat wijzigingen eerst aan de fans worden voorgelegd en dat er pas iets wordt doorgevoerd als een voorstel 75{976383d11fa462518c399b0112faa94e01f0c66c0dce8eb92c59d6f2520bde40} van alle stemmen heeft.

RuneScape - Novtumberfest

Novtumberfest
Het jaarlijkse drinkgelag genaamd Oktoberfest heeft een RuneScape-variant genaamd Novtumberfest. Dit virtuele evenement wordt gehouden in de krater van Lumbridge en komt in november weer terug. Trek een maf pakje aan, doe minigames en zuip je klem. Er komt een nieuwe minigame genaamd kegger, waarbij je mensen moet bedienen en waarvoor je epische spullen kunt krijgen.

Schatkaarten
De schatkaarten worden verbeterd. Er komen leukere schatten om te vinden, zoals Saradomin pantser uit het tweede tijdperk om mee te pronken, vuureffecten op je zwaard, ijscoating voor je pantser en bijzondere voetstappen die je achterlaat op de grond.

Door het levellen van skills kun je een huisdier verdienen. Hiermee kun je pronken om te laten zien hoe goed je bent in houthakken of koken. Er komen nu ook huisdieren voor de verschillende vechtkunsten die je kan beheersen. De verschillende ontwerpen voor de combat pets zijn aangedragen door de fans. Er is een kleine draak die kung fu kan en een kangoeroe met grote rode bokshandschoenen. Het is dus niet altijd moeilijk om te zien waar de inspiratie vandaan kwam.

RuneScape - Combat Pets

Meer quests
De Evil Dave-quest wordt uitgebreid, zoals al eerder is aangekondigd. Ook komt er een nieuwe verhaallijn voor de piraten, genaamd Pieces of Hate. Je gaat onderzoek doen, puzzels oplossen en gaat uiteraard de zee op. Ook zijn er onder water drakentempels te verkennen in je duikerspak.

RuneScape - Piraten

Slayer eiland
Verreweg de populairste vaardigheid is Slayer. Jagex komt volgende week met een groot eiland genaamd Lost Grove, waar je helemaal los kunt gaan op monsters. Er komen ook verschillende wekelijkse activiteiten. 

Nieuwe bosses
RuneScape krijgt meer nieuwe eindbazen en eentje liep reeds in rond op RuneFest. Solak komt als slayer eindbaas in de Lost Grove. Ieder lichaamsdeel van Solak heeft zijn eigen gezondheidsbalk. Je kan hem in je eentje te lijf gaan of met maximaal zes vrienden.

RuneScape - Lost Grove
RuneScape – Lost Grove

Verbeterde skills
Jagex heeft een visie voor de komende vijf jaar betreffende vaardigheden. Jawel, skills worden in het algemeen minder grinden en leuker om aan te werken. Wat de fans ook graag willen, zijn fundamentele verbeteringen aan de vaardigheden mijnen en smeden (mining en smithing). Jagex heeft hier een aantal ideeën voor, die binnenkort aan de spelers worden gepresenteerd. Denk aan meer opties met nieuwe grondstoffen op hogere levels, zwaarder pantser en zo voorts. Zodra er genoeg steun voor is, wordt het ingevoerd. Daarnaast komen er relieken (relics) die je buffs geven om specifieke skills versneld te verbeteren. De safecracking skill wordt uitgebreid met meer perks. Er komt ook een nieuwe skill genaamd ‘deep sea fishing'. De beste visplekjes zijn steeds ergens anders om het spannend te houden.

RuneScape - Relics
RuneScape – Relics

Group Ironman
De solo-modus Ironman krijgt ook een groepsvariant. Hierbij kun je praten en interacteren met de leden van je groep.

Clans
Het wordt makkelijker voor de leiders van een clan om alles bij te houden. Ook krijgen de clans meer toepasbaarheid in de game.

RuneScape - Solak
RuneScape – Solak

Old School RuneScape

Theatre of Blood
Raids zijn erg populair en Jagex komt met een bijzondere variant. Meiyerditch krijgt een Theatre of Blood: een hindernisbaan opgezet door vampiers. Je kan in groepjes van minimaal drie en maximaal vijf spelers meedoen. Het is een lineair traject met in iedere ruimte een andere opdracht en een andere eindbaas. Omdat de teams klein zijn, is de volledige inzet van ieder teamlid echt noodzakelijk. Je kan van tevoren eten meenemen, maar de hoeveelheid is beperkt. Een verslagen baas kan eten laten vallen en de vampiers die toekijken kunnen je eten toe werpen. Maar dan moet je de vampiers wel kunnen entertainen, wat natuurlijk riskante acties vereist. Na een kamer te hebben vrijgespeeld, krijg je een beloning. Voor het halen van de eindstreep krijg je iets heel moois. Bijzonder aspect is de team wipe. Als een teamlid in een kamer sterft, dan moet dit toekijken hoe het team het zonder hun hulp er vanaf brengt. Lukt het om de kamer door te komen, dan mag het teamlid weer meedoen. Lukt het niet, dan begint het hele team opnieuw aan de kamer, maar al het voedsel dat is verbruikt ben je gewoon kwijt. Omdat de hindernisbaan lineair is, kun je er steeds beter in worden. Je weet immers wat je kunt verwachten. 

 

Er werd een voorbeeld gegeven van de kamer van de sleutelmeester, die een gigantische sleutel. Na het verslaan van de sleutelmeester moet één teamlid de grote sleutel dragen naar het einde van de kamer. Omdat de sleutel zo groot en zwaar is, moet het teamlid erg langzaam lopen en kan zich niet verdedigen. De rest van het team is dus het schild. Het is niet mogelijk om de hele afstand af te leggen, dus op een bepaald moment moet een andere teamlid de sleutel gaan dragen. De ontwikkelaars denken eraan om als een mogelijke beloning een pantser te geven dat alleen nut heeft in de hindernissenbaan. Denk dan aan een pantser dat je iets sneller laat lopen in de sleutelmeesterkamer. De fans mogen zelf suggesties aandragen wat deze beloning uiteindelijk wordt.

 

Meer farming
Er komt meer variatie in het verbouwen van voedsel, de zaden die je kunt planten, evil trees en dragon fruit trees. Ook komt er een magisch gebied waar je speciale bloemen kunt planten, die invloed hebben op al je planten in de hele wereld. Denk dan aan bijvoorbeeld een grotere opbrengst per plant. Ook kun je ander vee houden, zoals mollen, kleine draken en slangen. Deze dieren kunnen elke dag grondstoffen laten vallen, zoals anti-gif. Je kan ze ook slachten als dat je beter uitkomt. Dan krijg je bijvoorbeeld een mollenhuid en een hoop xp.

Bounty Hunter
De verbeteringen hier kun je het makkelijkst samenvatten als PvP-Slayer. Je krijgt op basis van je level opdrachten van de emblem trader. Dit kan zijn: vermoord een andere speler met een ranged magie toverspreuk. Door het succesvol uitvoeren van deze opdrachten ga je steeds in rang omhoog. Af en toe krijg je ook een loot crate met een kleinigheidje erin. De opdrachten zijn gebaseerd op de samenstelling van je personage, dus het is voor iedereen mogelijk om de opdracht uit te voeren. Ook gaan er spelers rondrennen in het PvP-gebied met rare wapens en pantser, omdat dit bij hun opdracht hoort.

 
Mage Arena II

De originele Mage Arena bestaat alweer 10 jaar. Nu komt er een extra uitdaging. Er zijn drie eindbazen te vinden in de gehele Wilderness, maar ze zijn steeds op een andere plek. De gamers moeten ze alle drie vinden en verslaan om een god cape te verdienen. Om je cape te houden moet je de opdracht ook eens in de zoveel tijd opnieuw uitvoeren.

Dragon Slayer II 
De fans vroegen om meer quests en er komen een hoop extra missies om te doen. De uitbreidingen van onder andere trollen, Fremennik en Zeah waren reeds gemeld. De populaire quest Dragon Slayer krijgt ook een uitgebreid vervolg. Hier worden een heleboel vragen die de originele quest opriep beantwoord. Ook kom je achter de geschiedenis van de draken zelf. De questlijn geeft je puzzels om op te lossen en draken om te verslaan. Er is een hoge eindbaas, die je in je eentje moet verslaan. De komende week kun je stemmen op de richting van de inhoud van de quests.