The Elder Scrolls Online – The Summerset Isles

Bethesda nodigde ons uit om in Londen het nieuwste hoofdstuk van The Elder Scrolls Online te spelen, genaamd The Summerset Isles. Dat laten we ons geen twee keer zeggen natuurlijk. Er waren reeds twee trailers uitgekomen, maar zelf een game ervaren is altijd beter.

Visie
Allereerst was er een presentatie van game director Matt Furor, die ons de visie van Bethesda uitlegde. Het is de bedoeling om iedere 12 weken nieuwe content toe te voegen aan The Elder Scrolls Online. Ieder jaar in juni komt er iets speciaals zoals vorig jaar met het hoofdstuk Morrowind en dit jaar met Summerset Isles. Bij de keuze wordt er ook rekening gehouden met de wensen van de fans. Onder andere via het forum en Reddit houdt Bethesda een vinger aan de pols wat er leeft onder de gamers.

game director Matt Furor
Game director Matt Furor legt uit

Het verhaal achter Summerset Isles
Summerset Isles is een stuk groter dan Vvardenfell, het gebied van het hoofdstuk Morrowind. De eilanden van Summerset Isles behoren tot de oudste beschaving op Tamriel. Summerset is al zo oud, dat bijna elk aspect is aangepast door de elfen. Zie het als een grote tuin, waarbij het landschap wordt vormgegeven door architectuur. De Altmer (high elves) die er nu wonen, zijn niet de eerste bewoners. Voor hen waren er reeds twee andere elfenrassen met hun eigen beschaving op Summerset. Als je goed zoekt, dan kun je nog sporen hiervan terugvinden, want iedere beschaving heeft haar eigen bouwstijl. Elven houden niet van niet-elven. (Sterker nog, veel elven hebben een hekel aan alles en iedereen, of het nu een elf, dwerg, mens of hond is.) Summerset was dan ook gesloten voor degenen die geen high elves zijn (alhoewel je hier en daar nog een verdwaalde buitenstaander tegenkomt). De huidige koningin heeft de grenzen opengesteld en wat daar achter schuilt, mogen we gaan ontdekken.

Elder Scrolls Online - Summerset Isles presentatie

Om alles nog iets gecompliceerder te maken, is er een groep monniken zich de Psijic Order noemen. Zij wonen op het eiland Artaeum, dat zich buiten tijd en plaats bevind. Deze Psijic Order vraagt om je hulp zodra je arriveert op Summerset Isles. Het is uiteindelijk ook mogelijk om je aan te sluiten bij de Psijic Order. Iedereen die het hoofdstuk Summerset Isles aanschaft, kan ook leren om juwelen te maken. Er komen dan ook twee extra juwelen-opties om te kunnen dragen. Spelers die Summerset Isles niet hebben kunnen dus geen juwelen maken, maar deze wel kopen, ruilen en zelf dragen. Ten slotte zijn er ook nieuwe challenges en een verse trial om aan mee te doen.

Elder Scrolls Online - Summerset Isles gamen

Voor beginner en veteraan
De opzet van Summerset Isles doet je meteen denken aan Morrowind. Je kunt aan dit hoofdstuk beginnen met een bestaand personage, maar ook met een net gecreëerde avatar. Je hebt dus de vrijheid die je gewend bent van Elder Scrolls Online om het verhaal in de volgorde te spelen die jij zelf het leukste vindt. Alle tegenstanders in de omgeving schalen mee naar je niveau, dus je kan met een gerust hart op pad met iemand die veel lager of hoger in level is.

game director Matt Furor

De bèta
Na alle informatie mochten we aan de slag met de bèta. Voor degenen die er nog niet mee bekend waren, was er ook de mogelijkheid om Elder Scrolls: Legends te spelen. Niet alles deed het vlekkeloos, zoals jullie zelf kunnen zien. Er is geen voice over en de monden van de npc's zijn niet geanimeerd om de tekst na te synchroniseren. Ook werken niet alle animaties naar behoren. Hieronder is meer dan een half uur aan gameplay te zien. Het is het vertrouwde Elder Scrolls Online-recept in een andere omgeving met een intrigerend verhaal.

met production director Ala Diaz

Achteraf konden we nog wat vragen stellen aan production director Ala Diaz. Hierbij kwamen we toch het een en ander te weten, ondanks dat hij op veel vragen ontwijkend reageerde. Hierbij de meest interessante antwoorden.

production director Ala Diaz
Production director Ala Diaz

Hoe lang waren jullie bezig met het opzetten van Summerset Isles?
Kort na Morrowind zijn we begonnen met Summerset Isles. Als eerste zijn we begonnen met het ontwerpen van de gebieden, het landschap, de gebouwen enzovoorts. Toen dat eenmaal af was, begon ons ‘content team' het raamwerk van de quests op te zetten. Daarna gaan we kijken waar de systeeminteracties komen in de wereld, zoals winkels en crafting-plekken. Het opzetten van een hoofdstuk kost ons bijna een jaar. Tegelijkertijd werken andere teams aan DLC en updates.

Als het bijna een jaar kost om een hoofdstuk uit te brengen, dan waren jullie dus al begonnen aan Summerset Isles voordat Morrowind uitkwam..
We hebben het er toen intern al over gehad. Daarnaast hebben we gehint naar Summerset in één van onze quests in Morrowind, maar we waren er toen nog niet zeker van dat we Summerset gingen doen. De werkelijke productie van Summerset begon een paarmaanden na Morrowind.Bij elkaar kostte het ons negen à tien maanden om Summerset te maken.

Elder Scrolls Online - Summerset Isles gamen

Hoe kwamen jullie bij de keuze van Summerset Isles?
In de voorbereiding van Morrowind hadden we er reeds aan gedacht om in Summerset verder te gaan met het verhaal. Het is een samenspel van aspecten, zoals de gebieden van de wereld die we nog niet hebben laten zien, waar kunnen we de gamers iets anders en vernieuwends tonen of juist nostalgie oproepen van voorgaande delen.

Jullie moesten een keuze maken en de keuze viel op Summerset. Wat waren de andere mogelijkheden?
Eeeuh.. ik kan niets concreet zeggen op dit moment. We houden ons aan ons schema, dus er komen na Summerset nog twee updates uit dit jaar. Dit ritme willen we vasthouden, dus volgend jaar komt er een nieuw hoofdstuk en meer updates. Het volgende hoofdstuk hoeft niet eens in Tamriel te zijn. Er zijn ook locaties als Clockwork City en Black Harbor [op het eiland Esroniet].

Elder Scrolls Online - Summerset Isles gamen

Met Morrowind kwam de Warden als nieuwe klasse. Is er ook een nieuwe klasse in Summerset Isles?
We hebben geen nieuwe klasse in Summerset Isles, maar wel de ‘Psijic Order skill line'. Dit geeft je nieuwe vaardigheden en gameplay-opties. Hierdoor kan iedere klasse profiteren van dit hoofdstuk. Naarmate je door het verhaal heengaat, krijg je steeds meer quests die hiermee te maken hebben. De skills van Psijic Order zijn meer meta-magische vaardigheden, waar de Warden-skills op natuur-eigenschappen waren gestoeld. We zijn de precieze gameplayaspecten van de nieuwe vaardigheden nog aan het aanpassen, dus ik kan daar verder niet te diep op ingaan.

Kunnen we op griffioenen vliegen?
Neen.

Wanneer kunnen we op griffioenen vliegen? De fans willen het!
Een groot gedeelte van The Elder Scrolls Online zijn niet gebouwd met de mogelijkheid van vliegende rijdieren. Het kost erg veel tijd en moeite om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast kun je snelreizen met behulp van de wayshrines.

The Elder Scrolls Online – The Summerset Isles komt op 21 mei uit voor pc en op 5 juni voor PlayStation 4 en Xbox One.